Palas moare, dar nu se predă!

Palas redivivus

Palas redivivus

Cu fiecare zi ce trece, lucrurile par să se complice din ce în ce mai mult la mega-afacerea imobiliară denumită „Palas” Iaşi. Deşi sunt conştienţi că riscă puşcăria pentru nerespectarea hotărârilor judecătoreşti, miliardarul Iulian Dascălu şi apropiaţii acestuia se ocupă în continuare de ridicarea ansamblului imobiliar, folosind Primăria drept paravan.

Există o hotărâre definitivă aparţinând Curţii de Apel Oradea prin care proiectul a fost declarat ilegal, anul 2011 a început în forţă pentru miliardarul ieşean, pe şantierele Palasului putând fi observaţi, la orice oră din zi şi din noapte, zeci de muncitori. Potrivit legii, Dascălu şi, în speţă Municipalitatea, ar fi trebuit să sisteze definitiv toate lucrările până la finalizarea situaţiei juridice a celor 4,5 hectare de teren din centrul Iaşului. Prevalându-se de faptul că Primăria şi implicit firma sa, Iulius Grup, a atacat în instanţă decizia judecătorilor orădeni, printr-o acţiune de atac extraordinară de revizuire, Dascălu se face că plouă şi îşi vede de treabă, zorind muncitorii de la „Palas” să se grăbească cu ridicarea ansamblului imobiliar. Din punct de vedere juridic, miliardarul este conştient că încalcă legea, dar ce mai contează când în spatele mega-afacerii tronează la loc de cinste însuşi Patriarhul României, Preafericitul Părinte Daniel?

Binecuvântarea PF Daniel lucrează

Surse demne de încredere care au dorit să-şi păstreze anonimatul ne-au spus că cel mai mare tun imobiliar din istoria Iaşului a fost sprijinit personal de Preafericitul Daniel. El e cel care, în urmă cu câţiva ani ar fi girat mega-afacerea Palas cu sutele de hectare de terenuri şi active importante pe care le deţine în present Biserica Ortodoxă Română. Dacă informaţia se confirmă, atunci miliardarul ieşean poate să doarmă extrem de liniştit noaptea. De altfel, în cercurile de prieteni buni ai lui Dascălu, puţini la număr, patronul Iulius Grup s-ar fi dat singur de gol la un şpriţ prelungit, spunându-le amicilor săi că nu are nici un fel de coşmar noaptea, putând dormi tun fără să se gândească deloc la tunul imobiliar tras cu largul concurs al celui dintâi om al Bisericii Ortodoxe.

Mega-afacerea Palas a fost „coaptă” de eminenţele cenuşii din serviciile secrete

Mega-afacerea Palas a fost coaptă în cursul anului 2004, de Iulian Dascălu şi mai mulţi apropiaţi ai acestuia. Ulterior, 4,5 hectare de teren din centrul Iaşului au fost concesionate ilegal de către Primărie firmei Iulius Group. Un raport al Guvernului arată că edilii-şefi ai Iaşiului au intrat în afacerea cu investitorul privat cu un teren care aparţinea Consiliului Judeţean şi nu celui Local. Ultima bombă în cel mai controversat proiect imobiliar din Moldova, „Palas”, apare într-un raport întocmit de Corpul de Control al Guvernului. Potrivit documentului, 4,5 hectare de teren din cele 12 concesionate în 2004 de către Consiliul Local (CL) Iaşi omului de afaceri au fost date ilegal, deoarece pământul era în proprietatea Consiliului Judeţean (CJ) Iaşi.

„Terenul s-a aflat doar în administrarea Consiliului Local Iaşi, ceea ce nu-i dădea dreptul de a schimba statutul juridic de trecere din domeniul public în domeniul privat şi nici dreptul de încheiere a contractului cu societatea comercială Iulius Group“, se arată în raport. Descoperirea anulează contractul de asociere în participaţiune dintre firma lui Dascălu şi municipalitate.

Hocus-pocus cu terenurile din spatele Palatului Culturii

Cele 4,5 hectare de teren, pentru care şefii Iaşului au dat cu subsemnatul la DNA Bucureşti în decembrie 2009, se află pe locul fostului ştrand, situat în spatele Palatului Culturii. Inspectorii guvernamentali susţin că, din 1990, zona ştrandului s-a aflat doar în domeniul public al CJ. Zece ani mai târziu, terenul a fost preluat în administrare de Primărie, însă proprietar a rămas tot CJ Iaşi. „La acea vreme eram primar şi am preluat bucata de teren doar în administrare. Corpul de Control al Guvernului a luat la puricat toate actele dar n- au găsit niciun proces verbal de predare-primire a ştrandului”, a precizat Constantin Simirad, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi. Primarul Gheorghe Nichita a propus totuşi scoaterea terenului din patrimoniul public al Consiliului Local (CL) şi trecerea în cel privat, afacerea fiind parafată fără nici un fel de licitaţie. Totodată, Dascălu s-a angajat să investească 250 de milioane de euro până în 2010 în ansamblul imobiliar. Din 2007, Nichita şi mai mulţi consilieri locali şi funcţionari sunt urmăriţi penal de DNA în dosarul Palas însă, până în momentul de faţă, anchetatorii nu au finalizat dosarul.

Baronul PNL, Relu Fenechiu, a avut rolul său bine definit în mega-tunul imobiliar

Proiectul Palas a fost susţinut şi de alte personaje importante din administraţia publică şi politicieni locali, printre aceştia numărându-se baronul PNL Relu Fenechiu. În 2007, deputatul liberal a declarat public că a intervenit inclusiv la Adrian Iorgulescu, pe atunci ministru al Culturii, ca să grăbească parafarea actelor ce necesitau aprobarea Ministerului Culturii. Motivul: Palasul se construia la mai puţin de 100 de metri de monumentele istorice din zonă. La un moment dat, consilierii judeţeni au încercat să corecteze greşelile făcute de Municipalitate, hotărând trecerea la foc automat a celor 4,5 hectare de teren de la ştrand, din patrimoniul CJ, în cel al Consiliului Local. Avocaţii susţin însă că asocierea dintre Primărie şi Iulius Group este total ilegală pentru că nu are caracter retroactiv. De mai bine de jumătate de an, lucrările la Palas au fost încetinite iar, în decembrie 2010, a venit şi marea „bombă” a Curţii de Apel Oradea, care a declarat ilegală asocierea dintre Primăria Iaşi şi firma Iulius Grup, privind ansamblul imobiliar Palas. Potrivit proiectului, Iulius Group ar fi trebuit să termine în 2010 în jur de 500 de apartamente, 3.000 de locuri de parcare, 2 hoteluri de patru şi cinci stele cu peste 350 de camere, 13.500 mp de clădiri de birouri, un parc de 5 hectare şi mai multe zone comerciale. În schimbul terenului oferit moca de Primărie, omul de afaceri Iulian Dascălu s-a obligat să plătească o redevenţă de 430.000 euro anual. Până în prezent, Primăria Iaşi nu a primit însă nici un cent. Şi nici n-o să primească. E pur si muove!



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *