Cu puţin timp înainte de închiderea ediţiei, primarul Gheorghe Nichita a declarat că bebeluşul va fi declarat cetăţean de onoare al oraşului şi va primi un tricou cu autografele tuturor jucătorilor de la CSMS Iaşi. Citiţi, în cele ce urmează, uluitoarea poveste a modului în care Iaşul a devenit, în aceste momente, cel mai cunoscut oraş de pe glob. Un material realizat în colaborare cu British Broadcasting Corporation (BBC).
„Duminică, 30 octombrie, a fost o zi cu o încărcătură cu totul specială pentru întreaga omenire: ziua în care, potrivit statisticilor Organizaţiei Naţiunilor Unite, urma să se nască pământeanul cu numărul 7 miliarde. Reţelele de monitorizare activate în toate colţurile planetei furnizau milioane de date, fluxurile de ştiri curgeau neîncetat, se făceau calcule, predicţii şi chiar pariuri cu privire la locul unde urma să se producă evenimentul. Au fost consemnate şi numeroase încercări de manipulare, survenite din state precum China, Rusia, SUA sau Israel, însă reprezentanţii ONU au respins ca nefondate anunţurile prin care se încerca confiscarea acestui preţios titlu. La ora 23.47 de minute, tensiunea a devenit de nesuportat. Undeva în Estul întunecat al Europei, într-o zonă acoperită, cu două decenii în urmă, de aşa-numita Cortină de Fier, era confirmată naşterea copilului cu numărul 6.999.999.999. „Iordache Petruţa – 2.100 g, Schitu Stavnic, Iaşi, Romania” – a fost înşiruirea seacă de date, apărută pe site-ul ONU.
Bomba care a lăsat o lume întreagă cu gura căscată
Iminenta naştere a pământeanului cu numărul 7 miliarde a făcut ca tensiunea acumulată să explodeze, iar lucrurile au scăpat, practic, de sub control. La ora 23.54, India a revendicat mult-aşteptata naştere, aproape concomitent cu Australia, SUA şi Camerun. La mai puţin de 30 de secunde au intrat în cursă alte 32 de ţări, iar reprezentanţii ONU au decis să nu mai furnizeze nicio declaraţie oficială, până la verificarea minuţioasă a tuturor informaţiilor. Până în jurul orei 01.00, anunţurile au curs neîncetat, din ce în ce mai multe state revendicându-şi preţiosul locuitor al planetei, ajungându-se chiar la acuzaţii, ameninţări şi tensiuni diplomatice de neimaginat. Luni, 31 octombrie, la ora 01.30, comisia oficială a ONU a lansat bomba care a lăsat o lume întreagă cu gura căscată:
„După verificarea minuţioasă a tuturor datelor primite de pe glob, confirmăm, în mod oficial, faptul că pământeanul cu numărul 7 miliarde este Iordache Bănel – 1.700 g, clinic sănătos. Născut la 30 octombrie, la ora 23.53, în Schitu Stavnic, Iaşi, Romania!”. Aceasta este scurta istorie a modului în care a fost trăită, la nivel internaţional, cea mai aşteptată naştere a deceniului, povestită de colegii de la BBC.
„N-am ştiut că nevasta are gemeni”
Luni, 31 octombrie, ora 9.30. După o şedinţă de redacţie fulger, mi s-a încredinţat imensa responsabilitate de a fi primul jurnalist care reuşeşte să stea de vorbă cu familia Iordache, dispărută ca prin farmec după anunţul făcut de reprezentanţii ONU. Hoarde de jurnalişti patrulau înnebunite prin toate ungherele Maternităţii Cuza Vodă, prin faţa locuinţei din satul Schitu Stavnic a familiei Iordache, pe la cunoştinţele şi rudele acestora şi prin orice loc în care minţile iscoditoare ale colegilor de breaslă, români şi străini, considerau că s-ar putea afla ascuns cel mai celebru copil al planetei. Am părăsit Iaşul la ora 9.47, la bordul autoturismului proprietate personală, având un milion de benzină în buzunar, primit din partea redacţiei. Am oprit la Petrom, am pus de 700 de mii, am dat 50 de mii la băiatul de la pompă, ca să-mi dea bon de un milion, şi de restul de 250 mi-am luat o bere şi o ciorbă de burtă. În timp ce mâncam, mi-am făcut planul de acţiune. La ora 11.02, am intrat în satul Schitu Stavnic, ocolind un stol de gâşte. Am întrebat un bătrân, care s-a dovedit ulterior a fi chiar clopotarul satului, de unde ia pe datorie familia Iordache şi mi-a fost indicat „la magazin la Gelu’”. Am scos inscripţia cu „Presa” din geam, m-am strecurat, nebăgat în seamă, printre hoardele de jurnalişti şi am reperat fără greutate magazinul cu pricina. Soţii Iordache, însoţiţi de cei doi proaspăt născuţi, serveau o bere pe terasa amenajată în spatele magazinului. Le-am spus cine sunt, ce misiune am şi, după ce am căzut de acord să le facilitez obţinerea unor pensii de handicapat de la Primărie, am obţinut următoarele declaraţii, în exclusivitate:
„N-am ştiut că nevasta are gemeni, că n-am mers la controale. Când mi-a spus că îi vine, am băut amândoi o sticlă de vin, am chemat salvarea şi-am plecat la spital. Da’ nici la spital n-au văzut că are doi. A lepădat întâi fata şi, cân’ să o ducă la terapie intensivă, hop!, iar au apucat-o durerile. Doctoriţa şi anestezistu’ erau pe hol, unde primeau bani pentru o cezariană de la o doamnă, iar Lenuţa mea, singură, îl aducea pe lume pe Bănel. Ia uitaţi ce voinic! S-o născut cu toţi dinţii, nici nu vrea să sugă. Hai să-i dea tăticu’ oleacă de bericică, mânca-l-ar tata de ţigan!” – Nicoliţă Iordache, tatăl lui Bănel.
„M-am decis să fugim din spital imediat după naştere, când o venit un dom’ doctor care era de gardă şi ţipa că l-au sunat de la Bucureşti. Când am văzut că arată cu degetu’ spre mine şi tot repeta şapte miliarde, şapte miliarde, i-am spus lui bărbată’miu: Uăi, eşti nebun?! Vezi dacă n-ai vrut să dăm şpagă? Ne leagă ăştia! Am luat copiii şi-am fugit cât am putut. Nici n-am ajuns bine acasă, să sărbătorim şi noi ca tot omu’, c-am văzut maşini care trăgeau la noi la poartă. Am fugit iar cu bărbată’miu, prin grădină, şi-am stat ascunşi în cimitir toată noaptea. Dimineaţă, ne-o spus o vecină că-i plin de străini la noi la poartă şi, după ce terminăm berea asta, plecăm cu o căruţă la Valea Ursului, la naşa mea, şi stăm acolo până se domolesc lucrurile” – Lenuţa Iordache, mama lui Bănel.
„Pentru comuna noastră este o mare bucurie să fim în centrul atenţiei şi o şansă la investitorii străini. Sperăm ca întreaga lume să afle istoria comunei noastre şi să facă locuri de muncă aici. Vă spun şi dumneavoastră ce am repetat şi la CNN şi la Al Jazeera, că vrem să asfaltăm drumu’ spre pădure şi să tragem canalizare. Îmi voi respecta promisiunile făcute oamenilor în 2008! Din păcate, nu i-am găsit încă pe soţii Iordache, ca să le dăm diplome şi să le înmânăm cheia Primăriei. Dar îi vom găsi negreşit! Chiar dacă e ţigan, ne bucurăm mult că copilul cu numărul şapte miliarde s-a născut în comuna noastră şi vreau să subliniez că prin această comună a trecut şi Mihai Eminescu când era inspector şcolar!” – Mihai Lungu, primarul comunei Voineşti.
Revenim cu noi amănunte
Din Schitu Stavnic, Daniel Şanca
P.S.: „Andreea, ai legătura!”