Poate l-ați văzut și dumneavoastră în ultima vreme pe tânărul și tenacele nostru premier, Victor Ponta, parcă tot mai obosit, mai irascibil, mai stresat. Ei bine, cearcănele, ieșirile nervoase și rictusul preocupat nu au nimic de-a face cu vistieria cam pustiită a țărișoarei și așteptările populației, cu problemele semnalate de Raportul MCV și presiunea pusă de Barroso, cu frecușurile inerente cu partenerii liberali și conservatori, cu bugetul european pe 2014-2020 ori cu coabitarea colțuroasă cu „marele negociator” de la Cotroceni.
Nimic din toate astea! Dacă premierul pare neliniștit, e vorba de stresul inerent produs de o plângere penală depusă pe numele său de către belicosul Dragomir Tomașeschi, această Ally McBeal de Bahlui cu pretenții de Abraham Lincoln și apucături de comisar sovietic. Tomaşeschi care, din câte aflăm din presa locală, în calitate de șef al filialei Forței Civice și nereușind să se hotărască dacă e avocat sau, din contra, procuror, susţine – nici mai mult, nici mai puțin – că premierul Victor Ponta, ministrul liberal Relu Fenechiu şi primarul social-democrat Gheorghe Nichita pot fi acuzaţi de „înşelăciune şi abuz de încredere”, asta pentru neonorarea unor promisiuni electorale. „Plângerea o voi depune la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Nu cunosc ce finalitate juridică va avea acţiunea, dar consider că, prin susţinerea de cât mai multe persoane, USL va primi o palmă morală din partea ieşenilor”, a tunat, inchizitorial, Tomaşeschi.
Nici noi nu știm ce finalitate va avea acțiunea, după cum nici chestia cu „palma” nu prea ne convinge. Dincolo de asta, totuși, credem că spiritul și forța civice ale avocatului nostru sunt admirabile, chiar dacă au început să se manifeste cam tardiv. Unii s-ar putea întreba cum de Tomașeschi nu s-a jucat de-a apărătorul oprimaților și manipulaților și până anul trecut, când făcea podul din picioare în fața diverșilor latifundiari din târg și când era chemat, ca trimis al lui Boc în teritoriu, să vegheze la tăierea pensiilor și a salariilor întru atingerea obiectivului exprimat prin sintagma „Să trăiți bine”. Dar, în fine, mai bine mai târziu decât niciodată!
Acuma, că tot s-a trezit simțul dreptății în el, nu putem decât să-i urăm succes și să-i sugerăm și alte ținte pe care le-ar putea urmări ca avocat / procuror, precum încălzirea globală, criza iminentă a alimentelor ori cursa pentru înarmare a Coreei de Nord. Sursele noastre spun că o primă victorie la nivel internațional ar fi fost deja repurtată: ar fi vorba de demisia Papei Benedict al XVI-lea, pe care justițiarul nostru l-ar fi acuzat că-și face cruce invers, de la stânga la dreapta în loc de, ca la noi, de la dreapta la stânga…
Comisarul Jacuzzi