Fumatorii se enerveaza de fiecare data cand desfac un pachet de tigari, si asta din cauza foliei de aluminiu, insa putini stiu la ce foloseste aceasta.
Explicatia este insa simpla, iar enervanta folie nu este deloc inutila. Aceasta are rolul de a proteja tigarile de umezeala, dar le ajuta si sa-si pastreze aroma.
Tutunul este o planta originara din America de Sud, insa astazi se cultiva in toata lumea. Muncitorii culeg mai intai frunzele din partea de jos a plantei si revin saptamanal sa culeaga alte 2-3 frunze. Dupa ce se recolteaza, frunzele verzi se pun la uscat. Urmeaza balotarea si drumul catre fabrica. Aici este tratat pentru a-si pastra elasticitatea. Frunzele sunt trecute printr-o baie de aburi. Apoi sunt trecute printr-un cilindru, unde are loc procesul de “sosare”, realizat pentru imbunatatirea calitatii. Urmatoarea faza consta in eliminarea corpurilor straine. A doua etapa este procesarea.
Dupa finalizarea celor doua procese, tutunul ajunge sa fie depozitat in containere personalizate in functie de tipul acestuia. Tutunul ajunge in utilajul de confectionat si este preluat de o banda transportoare cu vaccum si infasurat in foita de confectionat, formand un snur. Urmeaza procesul de taiere, o bagheta avand lungimea a doua tigari. Dupa introducerea hartiei de filtru, bagheta se taie pe jumatate, rezultand doua tigari. Drumul tutunului catre consumator continua cu etapa de impachetare. Se aplica si firul de rupere, pentru deschiderea usoară a foliei protectoare.Foliile se vand pe bani buni
Fumatorii nu au idee ca prin aruncarea pachetelor de tigari pierd cel puțin 500 de euro. Mai precis, totul consta in foliile aurii si argintii. Astfel, o fumatoare din Belgrad vinde foliile pachetelor de tigari pentru mai mult de 100 de euro pe kilogram. In Kragujevac (Serbia), un kilogram de folii se vinde cu minim 160 de euro, dar suma poate ajunge pană la 500 de euro.
Sursa: cancan.ro