Alexandru Lăzescu este unul dintre membrii – fondatori ai reţelei naţionale de cotidiane locale „Monitorul”, în mai 1991, (împreună cu Cezar Caluschi, Dan Radu, Toni Hriţac şi Gabriel Rusu) preşedinte al colegiului editorial al „Ziarului de Iaşi”.
Şcoala de opinii, cursul scurt
De altfel, cam toţi cei menţionaţi aparţin nucleului care a debutat în presă la „Opinia Studenţească”, publicaţie coordonată de Daniel Condurache, revistă de care este asociat şi numele profesorului Doru Tompea, rectorul de astăzi al Universităţii ”Petre Andrei” din Iaşi. Şi, dacă tot vorbim de cenzori, unii îşi mai aduc aminte şi de profesorul Petru Ioan, fost vremelnic deputat.
Condurache este astăzi cadru didactic în cadrul Facultăţii de Construcţii de Maşini şi Management Industrial, şeful Catedrei de Mecanică Teoretică, din cadrul Universităţii Tehnice “Gh. Asachi”. Daniel Condurache, un onorabil membru Rotary, este şi în prezent editor al revistei “Opinia studenţească”, redenumită “Opinia Veche”, şi şef al Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării de la Universitatea “Al.I.Cuza”, singurul profesor de la “Al. I. Cuza” care a primit aprobare de la rectorul Dumitru Oprea să fie simultan şi profesor la Universitatea “Gh. Asachi” (unde a şi candidat pentru funcţia de rector). Nu se prea ştie cum, dar se poate bănui, Condurache ocupă trei catedre la Departamentul de Jurnalism (una de profesor şi două de conferenţiar), fapt probabil unic în lume, fără să fi trecut vreun examen şi fără proba unei competenţe academice oarecare.
Cezar Caluschi, un alt onorabil membru Rotary, care a absolvit Facultatea de marketing a Universităţii “Gh. Zane”, a fost şi el în perioada 1987-1990 redactor şi redactor-şef al publicaţiei “Opinia Studenţească”.
Dan Radu, numit consilier al preşedintelui TVR Alexandru Lăzescu şi Director Producţie Editorială şi Programe (alături de Mona Dîrţu, tot de la fostul ziar “Monitorul de Iaşi”, care se ocupă de Departamentul TVR Interactiv), a fost redactor-şef al reţelei Monitorul, a mai condus publicaţiile locale ale Media Pro, a fost director la TVR Iasi şi director la “Ziarul de Iasi”. De altfel, şi Vasile Arhire, actualul director al TVR Iaşi, a fost şi el redactor şef-adjunct la „Opinia Studenţească”, până prin 1983, şi şef al subredacţiei ieşeane a revistei „Viaţa Studenţească” a Uniunii Asociaţiilor Studenţilor Comunişti, recrutat şi el prin 77, sub numele neutru „Dan”.
Cine ce predă şi pe cine sprijină?
Revenind, Alexandru Lăzescu predă astăzi cursurile de „Marketing pentru mass media”, „Managementul instituţiilor de presă” şi cursuri de masterat în cadrul Departamentului de jurnalistică şi ştiinţe ale comunicării, din Facultatea de Litere a Universităţii „Al. I. Cuza” din Iaşi, deşi nu are titlurile didactice necesare, (funcţia de director de departament nu poate fi ocupată decât de cadre didactice cu titlul didactic de profesor sau conferenţiar universitar, Lăzescu fiind doar lector), fiind doar doctorand la Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor din cadrul aceleiaşi Universităţi. De altfel, acesta este absolvent al Facultăţi de Electronică şi comunicaţii din cadrul Universităţii Tehnice „Gh. Asachi” din Iaşi, unde a fost asistent şi şef de lucrări al profesorului Dan Gâlea, la Facultatea de Automatizări şi Calculatoare.
La scurt timp după apariţia cotidianului “Monitorul”, acesta a publicat o listă de persoane de sprijin ale vechii Securităţi, printre care era nominalizat şi Dan Gâlea, listă care n-a fost publicată însă niciodată integral. Mult mai târziu, aceeaşi listă publicată de cotidianul „Flacăra Iaşului” îl prezenta, cu generozitate, şi pe Daniel Condurache, tot ca „persoană de sprijin” a aceleaşi Securităţii.
Generozitatea societăţii civile
Lăzescu a mai fost director executiv al SRTV, membru în Consiliul de Administraţie al Societăţii Române de Radiodifuziune, membru în Consiliul de Administraţie al SRTV, până în 2005. De asemenea, este membru în Consiliul de Administraţie al Grupului pentru Dialog Social, preşedinte al filialei Iaşi a GDS, director executiv al Fundaţiei Soros Iaşi (1992- 1995). A publicat articole, editoriale şi analize, în “Monitorul”, “Ziarul de Iaşi”, revista “22” şi “Dilema Veche”.
Preşedintele – director general al TVR (propus de Preşedinţie) nu e chiar rupt în spate, presa i-a priit: are o casă în Iaşi şi un apartament în Bucureşti, trei terenuri intravilane în Iaşi, trei autoturisme: Cielo, Skoda Superb şi Citroen Xsara (ultimele două deţinute de Grupul de presă MediaNet, în care este unic acţionar, din funcţia de preşedinte demisionînd în 7 iulie ac.), fiind asociat în nouă firme (Medianet, Technomarket, AG Construcţi şi instalaţii, Oil Pro, Arhipelago, ADLCom Marketing, Termoprofile AGA, eMonitor Consulting, Direcţia Comunicare şi Marketing); deţine acţiuni la companii listate la Bursă în valoare de aproape 60.000 lei. În ultimul an fiscal, Lăzescu a avut venituri însumate de peste 170.000 lei, mult peste veniturile soţiei, de peste 150.000 lei.
Liberali, moldoveni dar democraţi
Politic, preşedintele GDS Iaşi a glisat prin PNL, a candidat pentru ineditul Partid al Moldovenilor al imprevizibilului Constantin Simirad, sub sigla alianţei încropite CDR 2000 (deşi nu prea ar fi avut voie, find şi director executiv al SRTV), alături de Cezar Caluschi (ideologul moldovenismului, ulterior consultant al lui Ion Solcanu – căruia i-a fost publicat un reportaj omagial generos în “Ziarul de Iaşi”, şi strateg electoral al PSD şi a lui Adrian Năstase), pentru a se regăsi în prezent în ideologia portocalie a PD-L.
Amintiri SAFI fost?
În planul afacerilor şi a managementului aferent, preşedintele Nord Est SRL de atunci, Alexandru Lăzescu are probabil multe amintiri neplăcute legate de scandalul SAFI. Prăbuşirea Fondului Mutual al Oamenilor de Afaceri, administrat de SAFI SA, a afectat zeci de mii de investitori, dar a determinat o situaţie financiară dificilă editorului cotidianului Monitorul: o parte din ziar a fost cumpărată succesiv de diverşi investitori (inclusiv Tofan Grup SA, consiliată de fostul premier, actual consilier prezidenţial, Teodor Stolojan), pentru ca în 2000 să se producă desprinderea de vechiul brand şi apariţia “Ziarului de Iaşi”, condus tot de Alexandru Lăzescu, Dan Radu, Toni Hriţac şi Gabriel Rusu, ultimul fiind anchetat penal în subiectul SAFI Iaşi. Gabriel Rusu este ginerele cetăţeanului Neculai Pepelea, fost secretar general al Prefecturii Iaşi, după 1990, în perioada prefectului Dan Gâlea.
Revenind la scandalul SAFI – FMOA, unele informaţii susţin ipoteza conform căreia circa un miliard lei (la cursul valutar din 1994), echivalentul a aproape un milion de dolari, nu ar fi fost virat niciodată către FMOA, motivul anchetării lui Gabriel Rusu, aflat la conducerea diverselor firme în care grupul Alexandru Lăzescu – Dan Radu – Toni Hriţac – Gabriel Rusu, a deţinut controlul. Firme care, de altfel, au acumulat datorii de miliarde la bugetul de stat, încă din ani 90, deşi practica uzuală a fost mereu munca la “negru”.
Cine a pus vorbe bune? Din nou…
Cum de a fost totuşi nominalizat Lăzescu de preşedintele Băsescu? Dacă nominalizarea de către preşedintele Emil Constantinescu este explicabilă prin influenţa Alianţei Civice (Alina Mungiu- Pippidi a fost redactor-şef tot la „Opinia studenţească” între 1989–1992, şi un penibil director al „Departamentului Emisiunilor Informative al TVR” între 1997–1998), a GDS şi a Fundaţiei Soros.
Ne-am putea gândi, de exemplu, la un alt ieşean, agreat de Preşedintele în funcţie, Mihai Răzvan Ungureanu (fost şi el membru al CC al UTC, vorbitor fluent şi de engleză, franceză şi germană, dar satisfăcător în limba maghiară), validat în decembrie 2007 ca director al Serviciului de Informaţii Externe, după ce demisionase din funcţia de ministru al Afacerilor Externe al Guvernului Tăriceanu, după un stagiu ca director general, emisar special al Pactului de Stabilitate pentru Europa de Sud-Est (2001-2003) şi coordonator-adjunct al Iniţiativei de Cooperare Sud-Est Europeană (SECI) (2003-2004), ambele cu sediul la Viena. La Viena, unde Ambasador extraordinar şi plenipotenţiar era din 2005 Andrei Corbea-Hoişie, cel care în aprilie 2007, a primit din partea CNSAS verdictul de colaborator al poliţiei politice, în urma căruia şi-a dat demisia. Hoişie, profesor de literatură germană la Universitatea “Al. I. Cuza” (la Catedra de germanistică, unde se învaţă germana pe care o vorbeşte fluent actualul şef al SIE), directorul Editurii aceleiaşi universităţi, a fost invitat alături de Sorin Antohi (ambii colaboratori dovediţi ai Securităţii), la o academie de vară la Berlin în organizarea ICR (graţie lipsei de inspiraţie a lui Horia Roman Patapievici), invitaţie care a determinat protestul foştilor dizidenţi anticomunişti Herta Muller şi Richard Wagner, originari din România.
Cert este că Daniel Condurache este din Roman, ca şi Dan Radu. Cum tot din Roman este şi Sorin Ovidiu Vîntu, alături de interesele economice ale unui Gelu Tofan (consiliat de acelaşi Stolojan), cum tot din Roman era şi defunctul Radu Timofte, fostul şef al SRI. Care director l-a numit şef al SRI Iaşi pe un general care, până în 89, se ocupa informativ exact de germanistica universitară, vremuri postrevoluţionare în care Hoişie ajunsese şeful Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării, unde a fost cooptat cu forcepsul şi Daniel Condurache, care l-a rândul lui l-a implantat în schemă şi sistem, prin recuperare, şi pe Alexandru Lăzescu.
Alături de mulţi alţii, mult mai acoperiţi şi răsfiraţi, încă în conservare!