Dacă mâine ar fi alegeri, Forța Civică, Mișcarea Populară, Noua Republică sau PNȚCD n-ar strânge procente nici până la genunchiul broaștei. Probabil doar PDL ar trece pragul electoral și asta doar din inerție
Început de an agitat pentru ”dreapta” politică din Iași. La PDL, apele sunt tulburi rău de tot, principalii doi lideri Gabriel Surdu și Petru Movilă trăgându-și șuturi pe sub masă. Forța Civică e anemică, subnutrită, cu un șef, Dragomir Tomașeschi, care se agită fără rost și fără rezultat. La țărăniști (da, mai există și PNȚCD Iași) a venit la șefie fostul deputat portocaliu Marius Spânu, dar nu se știe ce se întâmplă acolo. Colac peste pupăză, la Mișcarea Populară, ultima găselniță ”de dreapta”, avocatul Dan Constantin Mâță a demisionat de la conducerea filialei ieșene. Ca o primă concluzie, la Iași, ”dreapta” e în plop și plopul în aer.
A demisionat
Dan Constantin Mâță a demisionat de la conducerea Mișcării Populare (PMP) acum câteva zile. ”Probleme personale”, le-ar fi spus Mâță colegilor de partid pentru a-și motiva gestul. Uns de Baconschi șef al filialei ieșene, Mâță n-a făcut mulți purici la PMP, cum nu făcuse nici anterior la Partidul Noua Republică (și acolo a fost șef de filială). Ce-a vrut avocatul să facă în politică? Greu de spus. A avut câteva apariții publice, două – trei conferințe de presă și câteva intervenții în media. În mod normal, acesta ar trebui să fie sfârșitul cariere politice, destul de triste, a avocatului. În locul său, pentru conducerea PMP Iași cică s-ar încălzi, pe margine, omul de afaceri Marian Berdan și fostul viceprimar Gabriel Grigore (ex-PDL).
Muțenie la PNȚCD
La țărăniști, din decembrie, șef a fost numit fostul deputat Marius Spânu (și el ex-PDL). De la momentul numirii (anunțat de presa locală în știri de câteva rânduri) peste PNȚCD și Marius Spânu s-a așternut din nou liniștea. Fostul deputat nu a comunicat nimic politic nici în conferințe de presă, nici pe Facebook, nici prin intermediul acțiunilor publice. Oricum, șansele ca Spânu să resusciteze filiala sunt aproape nule. Doar dacă o fi vreun magician s-ar putea să aducă procentele partidului aproape de pragul electoral. Altfel, nu.
Liniște și pace
Nici la celelalte trei partide autointitulate ”de dreapta”, lucrurile nu stau grozav. Despre războiul din interiorul PDL chiar nu mai are rost să vorbim, în filiala ieșeană scandalurile ținându-se lanț de prin 2009 încoace.
La Noua Republică nu putem băga mâna în foc că mai există cineva în filială. Nici nu știm dacă partidul a fost înregistrat oficial la nivel național. Nici măcar liderul de la centru, Mihail Neamțu, nu mai e activ. Singurii care par că mai mișcă ceva sunt cei de la Forța Civică, acolo unde Dragomir Tomașeschi, fostul prefect din timpul guvernării Boc, mai agită apele. E drept, simplă gargară. Oamenii se mai înviorează când Mihai Răzvan Ungureanu (fost premier) mai vine pe-acasă pe la Iași.
Praful de pe tobă
Despre unificarea ”dreptei” s-a vorbit foarte mult în ultimul an și nu s-a întâmplat absolut nimic. Deh, orgolii multe. Dar cea mai usturătoare lecție o vor primi toate aceste partide în luna mai, la alegerile europarlamentare. Atunci, cu excepția PDL care probabil va ”ciupi” câteva mandate la nivel național, restul va lua praful de pe tobă. Adică nimic.