Ca melomani veleitari ce suntem, nu putem să fim decât încântați că, de când suntem membri NATO și organe UE, putem să vedem pe viu nu numai corifeii muzicii românești, ca Adi Minune, Fuego sau Anda Adam, ci și muzicieni serioși, în stare să adune mai mult public decât toate mitingurile USL, PDL, PC, UDMR, Partida Rromilor și Forța Civică la un loc. Așa ne-am putut trage și noi în poze pe la concerte AC/DC, Rolling Stones, Iron Maiden, Madonna sau, pardon, Julio Iglesias și Andrea Bocelli. Cum venirea celor de la Depeche Mode în România suscită mai multă atenție decât o eventuală vizită a lui Obama sau a Papei Francisc, ne-am obișnuit deja să citim sute și mii de dezvăluiri, analize și investigații și despre pretențiile starurilor aterizate pe plaiurile mioritice. Sigur că îi simpatizăm pe cei care nu vor decât bere românească, sarmale, borș de ștevie și, eventual, o echipă de „folcloriste”, după cum nu putem să nu strâmbăm din nas, în timp ce printre dinți ne scapă diverse remarci admirative, atunci când auzim că mega-cutărescu vrea 50 de apartamente vopsite în negru, apă minerală fără hidrogen din Anzii Cordilieri sau prune de Botswana.
Iată însă că există super-vedete, hiper-celebrități și mega-staruri care nu numai că nu disprețuiesc publicul de provincie, dar nici nu-i exasperează pe organizatori cu tot felul de pretenții și fițe. La dizeuza Patricia Kaas ne referim, al cărei concert la Iași („Kaas Chante Piaf”, în fața Palatului, pe 19 iunie) pare să fie așteptat mai ceva ca revenirea creșterii economice. (Sigur, v-ați putea gândi că includerea acestui concert în Festivalul Internațional al Educației e la fel de potrivită ca, de pildă, un recital Alice Cooper de Ziua Copilului, dar asta e altă discuție)
Revenind, surse din cadrul organizatorilor de la AB Plus (ce să-i faci, așa-i când ești scârțar cu angajații: unii se mai descarcă și pe la colțuri…) susțin că numeroasa echipă a celebrei franțuzoaice, departe de a-și vexa gazdele bahluiene cu pretenții și condiții excentrice, nu a dorit altceva decât un hotel întreg și un tur complet al principalelor obiective culturale ale dulcelui târg. Cazarea fiind asigurată de Constantin Șorănescu, care a pus la bătaie întregul Complex Bellaria (Onyx) din Bucium, în ceea ce privește programul de vizite să nu vă gândiți la Palatul Culturii, Muzeul Unirii, Casa Pogor, Universitate sau Galeriile lui Grumăzescu. Anume, cele câteva zeci de dansatori, muzicieni, electricieni, sunetiști și băgători de seamă au cerut și vor primi, conform contractului, un tur al celor mai fițoase crâșme, pub-uri și restaurante de pe malul Bahluiului!
În rest, așteptăm cu nerăbdare sosirea Patriciei Kaas și promitem că, dacă sursele noastre nu vor fi concediate până atunci, vă vom ține la curent și cu eventualele aventuri umede, de interrelaționare transnațională pe filieră francofonă, ale blondei cântărețe; asta mai ales că, de când cu aventura cu Remus Truică, e posibil să fi prins gustul de macho mioritic… Sigur, putem să bănuim că artista nu se va încurca cu toți studenții fomiști din Tudor, gigoloii din Nicolina sau portoricanii din Păcureț. În virtutea ultimei isprăvi de pe meleagurile noastre, am zice că pretendenții ar trebui să fie minim milionari, însurați și cu oarece legături în zona partidului de guvernământ. Ei, ce ziceți, se bagă cineva?
Edith Pilaf