Dragii noștri, s-a terminat și campania electorală. De fapt, nu s-a terminat chiar de tot, cel puțin la momentul la care apare acest text. Campania se încheie oficial cu 24 de ore înainte de deschiderea urnelor pentru vot, adică sâmbătă dimineață, la ora 7.00. Până atunci, partidele mai pot încerca să vă convingă să le votați. Noi, după cum v-am obișnuit deja, nu facem reclamă nimănui. Dacă partidul X nu a fost în stare să vă determine să-l votați, n-o să ne apucăm tocmai noi să-i facem treaba. Spunem doar că, oricât ne-au dezamăgit partidele și parlamentarii aleși de-a lungul timpului, singura modalitate de a schimba ceva este de a vota pe altul. Poate măcar alegerea de acum va fi bună.
Prognoză bună
Dacă ne citiți acum, înseamnă că dumneavoastră sunteți unul dintre cei 746.855 de ieșeni cu drept de vot. Și sperăm că veți fi și unul dintre cei care va și vota. Pentru aceasta, aveți la îndemână una din cele 730 de secții de votare amenajate în județ, 241 dintre acestea aflându-se în municipiu. Sondajele făcute până acum au prognozat o prezență la vot de vreo 45%. Mai mult de jumătate din români nu vor să-și strice ziua de duminică sau să riște un guturai ieșind din casă pentru a vota. Totuși, vremea promite să fie destul de frumoasă duminică la Iași, pentru mijlocul lui decembrie. Meteorologii spun că vor fi vreo 7°C, probabilitatea de a ploua peste zi fiind redusă.
Procedura tehnică
Dacă vă hotărâți să mergeți la vot, trebuie să știți că nu puteți vota decât în secția de care aparțineți, dacă vă aflați în localitatea de domiciliu. La secție, ar trebui să vă regăsiți pe lista electorală permanentă. Dacă nu apăreți acolo, dar domiciliul din buletin aparține de acea secție, veți fi trecuți pe lista suplimentară. Tot acolo veți fi înscris și dacă nu vă aflați în localitatea de domiciliu. Dacă sunteți ieșean get-beget, dar duminică veți merge la rude în Pașcani, puteți vota acolo. Dacă însă aveți neamuri la Piatra Neamț, nu vă va trece nimeni pe lista suplimentară. Puteți vota doar în județul din care proveniți, între ora 7.00 și 21.00.
Două buletine de vot
Odată găsit numele dumneavoastră în lista electorală, va trebui să vă legitimați, cu cartea de identitate, buletinul de identitate sau pașaportul și să semnați că ați venit la vot. Dacă, din nefericire suferiți de Parkinson, de exemplu și nu puteți semna, acest lucru va fi menționat în lista electorală de președintele secției și un alt membru al acesteia. Veți primi două buletine de vot, corespunzătoare Camerei Deputaților și Senatului, și o ștampilă pe care va trebui să o returnați la ieșirea din cabina de vot.
Formațiuni politice
Pe buletinul de vot pentru Senat veți găsi 11 formațiuni politice, respectiv Alianța Liberalilor și Democraților, Alianța Noastră România, Partidul Ecologist Român, Partidul Mișcarea Populară, Partidul Național Liberal, Partidul România Mare, Partidul România Unită, Partidul Social Democrat, Partidul Socialist Român, Uniunea Democrată a Maghiarilor din România și Uniunea Salvați România. Pe buletinul pentru Camera Deputaților sunt aceleași partide, fără PER, a cărui listă de candidați la deputăție a fost respinsă de Biroul Electoral Județean.
În patrulater
Ștampila trebuie aplicată în interiorul patrulaterului care delimitează partidul preferat. Nu e neapărat o problemă dacă greșiți puțin, iar ștampila depășește marginile patrulaterului, doar că trebuie să fie clar pentru oricine cu ce partid ați votat, pentru a nu se anula votul. Mai multe ștampile aplicate în patrulatere diferite anulează votul. În cabina de vot se intră singur, cu excepția situației în care aveți nevoie, din motive de sănătate, de exemplu, de ajutor pentru a vota. În acest caz, vă puteți alege un însoțitor care să vă ajute. Acesta nu poate fi însă membru al biroului secției de votare sau vreun observator.
17 parlamentari
După ce ieșiți din cabină, buletinul de vot trebuie îndoit astfel încât pagina albă cu ștampila de control să fie în afară și se introduce în urnă având grijă să nu se deschidă. Așa spune legea, dar nu e nicio problemă de fapt dacă îndoiți buletinul în formă de avion sau de vaporaș sau îl puneți desfăcut în urnă. Doar să nu se vadă cu cine ați votat. Dacă se vede, se anulează buletinul, dar puteți cere încă unul. Doar o singură dată, însă. Votul dumneavoastră va conta pentru alegerea celor 12 deputați și 5 senatori care îi vor reprezenta pe ieșeni în Parlament în următorii patru ani.
Fără șpriț
Odată terminat votul, vă primiți înapoi cartea de identitate și vă puteți duce acasă liniștit. Nu puteți merge să beți un pahar în cinstea candidatului preferat, pentru că nu se permite vânzarea de băuturi alcoolice pe o rază de 500 de metri în jurul secției. Asta ar însemna ca toate barurile să fie închise sau să vândă numai suc, pentru că nu știm niciunul să se afle la o distanță mai mare de localul unei secții. De fapt, și aceasta este o interdicție formală. La alegerile locale, crâșmele au funcționat fără probleme, iar fiecare a băut ce-a vrut. E drept, nici nu a ieșit cu scandal, ca în trecut, când dezbaterile electorale dintre votanți duceau și la capete sparte. Primele rezultate ale alegerilor le veți afla chiar la ora 21.00. De fapt, va fi doar un sondaj de opinie realizat la ieșirea de la urne, nu un rezultat oficial. Acesta va fi cunoscut luni sau, cel mai probabil, marți.