Ionuţ Bâlbă a pus cruce banilor de la Poli Iaşi
Despărţirea fostului atacant al Politehnicii Iaşi, Ionuţ Bâlbă, de formaţia din dealul Copoului pare a-i fi adus ghinion jucătorului, care nu a dat randament nici în liga a II-a, la FC Botoşani. Mai mult, din lipsă de bani, jucătorul a fost nevoit să-şi vândă faimoasa maşină aurită pe bune.
Totuşi, Bâlbă mai are de luat aproximativ 53.000 de euro de la fosta grupare ieşeană, însă acesta s-a plâns unor prieteni că nu ştie dacă o să mai vadă vreodată acei bani.
„Am dat eu în judecată clubul, am angajat cei mai buni avocaţi, da’ cine ştie când o să văd eu banii. Şi nu-i o sumă chiar mică! Chiar dacă aş câştiga, procesele la noi ţin ani de zile şi s-ar putea să ajung să nu mai valoreze aproape nimic banii ăia. Plus că la câte mişmaşuri se fac prin procese, mă mai scot ăştia şi dator! Acum, clubul nu are niciun ban şi o căruţă de datorii, vreo trei milioane de euro. Dacă vor face vreodată rost de banii ăştia, mai întâi trebuie să plătească datoriile către stat şi de-abia pe urmă ni-i dă şi nouă“, s-a confesat Ionuţ Bâlbă.
Apărat de „Urban şi Asociaţii“
Pentru a fi sigur că va câştiga procesul cu Politehnica Iaşi, Ionuţ Bâlbă a apelat la una dintre cele mai puternice agenţii de colectare de debite, „Urban şi Asociaţii“,din Bucureşti.
Avocatul desemnat de această agenţie să-l apere pe Bâlbă, Bălan Bogdan a spus că pe lângă achitarea datoriilor pe care clubul Politehnica Iaşi le are faţă de jucător, a solicitat penalităţi şi daune, plus declararea insolvenţei grupării ieşene.
„În baza contractului de reprezentare încheiat cu Ionuţ Bâlbă, am acţionat în instanţă clubul Politehnica Iaşi pentru achitarea datoriilor pe care aceasta le are faţă de jucător plus penalităţi şi daune şi declararea insolvenţei grupării ieşene. Suma solicitată este de 228.420 de lei şi reprezintă restanţele contractuale pe care le are clubul faţă de jucător. La această sumă se adaugă penalităţi şi daune“, a spus Bogdan Bălan.
Sechestru pe drepturile federative ale jucătorilor
Retrogradarea Politehnicii Iaşi în Liga a II-a a adus o serie de probleme grupării ieşene, care a sfârşit prin a fi dezafiliată de la Federaţia Română de Fotbal.
Mai mult, la sfârşitul lunii iulie 2010, Direcţia Generală a Finanţelor Publice Iaşi a întocmit un proces verbal, prin care s-a dispus înfiinţarea unui sechestru asigurator pe mijloacele fixe ale clubului intrat în faliment, dar şi pe drepturile de transfer ale jucătorilor.
Fotbaliştii care s-au aflat în această situaţie au fost Ionuţ Bâlbă – ale cărui drepturi federative au fost calculate de Fisc la 227.098 de lei, George Bârlădeanu (340.404 lei), Domenik Bersnjak (374.147 de lei), Nicolae Bratu (121.008 lei), Vlad Bujor (104.760 de lei), Adrian Cuciulă (1.000 de lei), Stojan Ignatov (282.554 de lei), Adrian Ilie (465.294 de lei), Dan Iurişniţi (113.306 lei), Lamine Diarrassouba (183.004 lei), Ciprian Milea (236.349 de lei), Cristian Munteanu (246.750 de lei), Nuno Viveiros (183.573 de lei), Andrej Pecnik (186.230 de lei), Bogdan Straton (366.477 de lei) şi Bogdan Struţ (170.632 de lei).
Datorii de peste trei milioane de lei
Potrivit celui care încă mai este preşedintele Politehnicii Iaşi, Cristinel Stărică, gruparea din dealul Copoului are datorii de 3,3 milioane de euro.
Cele mai mari datorii ale clubului de fotbal sunt către bugetul de stat, unde se înregistrează o sumă totală de 1,35 milioane euro. Datoriile reprezintă TVA, impozite pe salarii, şomaj, CAS, dar şi dobânzi şi penalităţi de întârziere.
La această sumă se adaugă aproape 480.000 euro, care reprezintă restanţe către antrenori, jucători şi personal administrativ.
Politehnica mai are datorii către furnizori, datorii la plata chiriei pentru jucători şi antrenori, datorii către impresari, restanţe la contractele de la echipa a doua a clubului, dar şi restanţe la salariile personalului administrativ.
În plus, Politehnica Iaşi datorează 700.000 de euro Consiliului Local şi 425.000 de euro Consiliului Judeţean.
„Vreau nu vreau, rămân în continuare preşedintele Politehnicii Iaşi. Nu mai avem ca obiect de activitate fotbalul, dar restul obiectelor de activitate au rămas. În plus, avem o groază de datorii… Sincer, nu ştiu de unde vom face rost de aceşti bani. Avem procese peste procese. Sunt datorii mari către stat, către terţi, către jucători. Va fi foarte greu de rezolvat această situaţie. Şi când stau şi mă gândesc că nu se ajungea aici dacă rămâneam în prima ligă. Aveam noi datorii de vreo trei milioane de euro, dar ar fi venit banii din drepturile de televizare, plus banii de la Fundaţia Sportului Ieşean şi de la cei de la Mobilis şi am fi rezolvat problema. Aşa… Nu ştiu cum vom ieşi din această situaţie!“