Prădătorii de pe net

Escrocii nu au somn! Mai ales pe net. Lumea a evoluat, căile de comunicare s-au diversificat, la fel şi profitorii de ocazie. În jungla virtuală, la fiecare colţ de website, există câte un „prădător” gata să-i înşele pe cei mai creduli.

Utilizatorii de internet trebuie să se ferească de o nouă metodă de criminalitate informatică: „phishing”-ul.

Cei care apelează la “phishing” creează pagini web contrafăcute, care imită imaginea unor corporaţii furnizoare de servicii bine cunoscute, pentru a inspira încredere. Este trimis un mesaj prin email sau mesagerie instant, cu un subiect credibil, prin care încearcă să te convingă să completezi informaţii confidenţiale prin accesarea unei pagini web sau prin completarea unui formular în textul mesajului.

Cum acţionează

De obicei, aceste tipuri de mesaje îţi vor apărea în spam, cu subiecte de genul “ Iniţiativa Băncii Naţionale – colaborare”. Link-urile te vor redirecţiona către o pagină falsă, identică cu cea a firmei în numele căreia vorbeşte. Ţi se vor cere să le furnizezi date personale, cum ar fi numărul cardului de credit sau debit, codul PIN, informaţii despre contul bancar, codul numeric personal sau contul de asigurare, diverse parole, conturi de email sau alte date personale. Imediat după, acestea vor fi înregistrate şi utilizate de infractori în interesul lor. Şi, astfel, te poţi trezi cu datorii în contul tău, conturi noi sau contracte de împrumut. Poţi să îţi iei gândul de la sumele pierdute ulterior, deoarece paginile false dispar repede după 2-3 zile, făcând foarte grea depistarea lor.

Recomandări

Nu completa nici un formular online cu date confidenţiale, cum ar fi parole sau codul PIN al cardului. În nici un caz nu deschide link-urile din mail, mai ales dacă mesajul nu este aşteptat sau solicitat. De reţinut este că orice furnizor de servicii competent foloseşte pagini web securizate şi certificate digitale. Iar dacă te numeri printre cei care doresc să se folosească de identitatea altuia, ţine minte: pentru falsul informatic, pedeapsa este între 2 şi 7 ani.



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *