Anca Preda, consilier local, a demisionat din PPDD, motivând apropierea partidului de PSD. Culmea e că Preda a demisionat, tocmai beneficiind de o ordonanţă a Guvernului PSD.
Sincer, dar sincer, vă rugăm. Pe câți dintre consilierii locali propuși de partidul pe care l-ați votat în 2012 îi cunoșteați dinainte? Nu personal, așa să fi auzit de ei și să-i știți de băieți faini și fete ok? Noi suntem sinceri: pe unul singur, și pe ăla de cal breaz. Dar i-am votat partidul așa, la oftică. Ba nu ne plăcea partidul unuia, ba nu ne plăceau oamenii vreunui partid. Și-uite-așa, că doar n-am fost singurii care au votat la plesneală, în Consiliul Local a ajuns cine vrei și cine nu vrei. Câți din fiecare categorie, asta rămâne la aprecierea fiecăruia.
Concurs de idei
De jumate din cei aleși nu auziserăm înainte de campania electorală, iar de unii, nici măcar în timpul ei. Nu că ar fi o problemă; dimpotrivă, e normal ca o dată la patru ani fiecare partid să propună fețe noi. Iar un partid nou nici nu are de ales. Vrând-nevrând, vine cu oameni necunoscuți, că doar de-aia e ”altceva”. Un astfel de partid a fost în 2012 cel al Poporului. Mulți ieșeni și-au pus speranțele în el, așa că a trimis în CL trei consilieri. Iar ideea cu care pornise chiar era simpatică: selectarea candidaților în baza unui concurs de proiecte. Vii cu idei bune pentru ieșeni, te punem candidat. Ideea era bună, aplicarea mai puțin. N-ați prea avut ocazia să vedeți vreun astfel de proiect înainte de a se face selecția candidaților. Adică, simpatizant fiind, trebuia să ai încredere că selecția s-a făcut într-adevăr pe merit și nu pe alte criterii. Verificarea nu putea fi făcută decât după alegeri.
O tânără avocată
Pe locul doi în topul proiectelor PPDD s-a clasat o tânără avocată, Anca Preda, proaspăt intrată în politică. Cunoscută până atunci, logic, doar justițiabililor care avuseseră nevoie de ea pe probleme civile sau comerciale, astea fiind specializările ei. Din păcate pentru noi, ne înțelegem bine cu nevasta și nici nu avem vreun business pentru care să ne trebuiască ceva consultanță juridică, așa că n-am putut-o cunoaște înainte de validarea CL. Că altminteri, tânără, brunetă, feminină etc. L-am fi dat în judecată pe vreunul din blocul de vizavi că ne inundă, numai din plăcerea de a ne fi reprezentate interesele de către ea.
Niciun raport
Oups, că am divagat. Unde-am rămas? A, da, la CL. La scurt timp de la alegeri, Ancuța a venit cu primul proiect, probabil cel cu care se și calificase pe lista de candidați ai PPDD, respectiv plata taxelor de timbru direct la instanță, nu la Finanțele locale. Interesantă ideea: nu mai plimbi justițiabilii dintr-o clădire în alta. Din păcate, nu s-a ales nimic de pe urma ei. Ideea ok, fundamentarea, bat-o vina, eterna problemă a debutanților oricât de bine intenționați și de stăpâni pe domeniul lor ar fi. Să nu fim răutăcioși, poate n-am fost noi atenți, dar parcă n-am mai văzut pe urmă alte proiecte, deși Ancuța zicea că ăsta n-o să fie ultimul. N-am văzut nimic nici măcar în rapoartele de activitate ale fetei noastre. Modestia o fi făcut-o să nu se laude, așa că nu a depus niciun raport de activitate, deși legea spune că ar trebui să o facă anual.
Greu la tabel
A doua oară când am auzit de ea, Ancuța era luată peste picior în CL, deși nu era frumos din partea celorlalți față de o doamnă. La un proiect de hotărâre, s-a arătat uimită de sumele prea mici trecute în el. Observația era bună, doar că în capul tabelului scria clar că este vorba de ”mii lei”. Cum de altfel se și redactează orice proiect care implică bani. Nu scrii că o fântână arteziană costă 2.000.000 lei, că se mai încurcă vreunul în zerouri. Așa că scrii frumos 2.000 mii lei. De înțeles, totuși. Am văzut chiar între ziariști pe unii care uitau să înmulțească cifra cu 1.000 sau să o „împartă la 12, confundând cheltuielile anuale cu cele lunare.
Oportunistă
Am auzit-o din nou, recent, cerând în CL replantarea teilor pe Ștefan cel Mare. Ne-a surprins, că nu o știam pasionată de subiect. N-o auziserăm zicând ceva când s-au plantat salcâmii. Am bănui-o de populism, mai ales că teii sunt un subiect ușor de vândut contra voturi. Cam la fel cu cel legat de eutanasierea câinilor vagabonzi. Nu ne pronunțăm nici pro, nici contra, dar tare ne-am dori să vedem același interes când vine vorba de bugetul municipiului. În fiecare an este în dezbatere publică și dacă vin 2-3 propuneri de la cetățeni, deja se bat toate recordurile de interes.
Demisie sau demitere
Ultima oară, vocea Ancuței s-a făcut auzită deunăzi, când și-a anunțat demisia din partid pe motiv de… greu de spus de ce. Că partidul și-a pierdut busola, că s-a apropiat prea mult de un alt partid în ultima vreme, că… Bine, dar apropierea este veche. Măcar de când șeful filialei ieşene a fost ales vice la CJ, ca să nu mai zicem de susținerea la nivel național față de Guvern. Mă rog… Imediat după anunțul Ancuței, și-a amintit și partidul că o exclusese deja. Of, mama ei de ordonanță, cum inflamează ea spiritele! Sau o fi totuși vorba de probleme doctrinare ireciconbiali… ireconbili.. Asta, ireconciliabile?
- 250.000 euro e valoarea unui împrumut contractat de Anca Preda în 2007 de la Ulster Bank, scadent în 2042
- 101.096 lei brut a încasat Anca Preda în 2013 de pe urma activităţii de avocat
- 46 de metri pătraţi are apartamentul pe care Anca Preda şi Cristi Lupu îl deţin din 2007 în Dublin (Irlanda)