* despre activitatea infracţională a lui Gheorghe Epure nimeni nu a avut habar, timp în care escrocul a strâns sume uriaşe de bani de la oameni disperaţi * surpriză: CAR-ul lui Epure nu figurează la Registrul Comerţului!
Escrocherii de miliarde mascate şi protejate de persoane aproape necunoscute publicului din Iaşi au fost scoase la iveală, din întâmplare, de o investigaţie banală a reporterilor noştri. Pornind de la sesizarea unor asistente de la Spitalul „Sf. Spiridon”, ancheta „Bârfa” a scos devoalat un putregai financiar fără precedent la Iaşi, mascat fie sub titulatura de CAR, fie sub cea de fundaţie. În fapt, toată această „afacere” pare a avea aceleaşi caracteristici cu o construcţie financiară ilicită de tip piramidal care, cu siguranţă, a avut nevoie de complicitatea mai multor persoane sus-puse pentru a putea fi protejată. În capul listei: un preot (?!), Gheorghe Epure, al cărui nume apare, de-a lungul timpului, în presa locală într-o serie de scandaluri din zona economică.
„Epuraşul” şmecher şi împrumuturile de aur
Cum funcţionează morişca împrumuturilor? Jenant de simplu:
„Mai multe persoane care au avut nevoie de bani, au apelat la preotul Epure. Eu am avut nevoie pentru nunta copilului meu. Cum nu am găsit la celelalte bănci, am apelat la acest CAR. Am avut nevoie de 5.000 lei, iar preotul mi-a propus să îmi dea 9.000 lei pentru a putea beneficia de împrumut. Din aceşti bani, el îşi trăgea 12% comisionul său, mie îmi reveneau 4.500 lei iar restul era constituit ca depozit. În 2009 am apelat la serviciile acestui C.A.R şi am stabilit ca în 18 rate, a câte 500 lei, să-mi achit datoria şi să îmi primesc depozitul”, spune una dintre victime.
Totul a decurs aparent normal, până când asistenta realizează că de la 500 lei, cât era rata trecută pe fluturaşul de salariu, a ajuns la 551 lei.
„Cei 51 lei intrau în acel depozit şi, când mi-am dat seama, am vorbit cu cei de la secretariat să oprească doar 500 lei, pentru că nu mai vroiam să mai bag bani în contul preotului”, adaugă victima.
Au trecut cele 18 rate şi… surpriză: pe fluturaş continua lună de lună să apară sume restante către CAR.
„Nu-mi venea să cred pentru că eu achitasem fiecare leuţ, doar îmi lua de pe statul de plată. Apoi mi-am dat seama că atunci când am refuzat să mai depun cotizaţia, mi s-au luat 50 de lei din rată, prelungind astfel agonia în care mă aflam”.
În ciuda acestor lucruri, femeii i-au mai fost luaţi 100 de lei din salariu.
Povestea nu se opreşte aici: având nevoie de bani, victima îşi anunţă intenţia de a lichida depozitul său de 3.750 lei. Răspunsul „preacucernicului” părinte Epure a fost unul mai mult decât elocvent:
„Cine te-a pus să apelezi la mine? Peste un an am să îţi dau banii şi, dacă ai nevoie urgent, mai fă un împrumut”.
Nici până astăzi femeia nu a reuşit să-şi recupereze banii.
Ce se ascunde în spatele „epurelui”?…
… o groază de „ciudăţenii”. „Bârfa de Iaşi” s-a dus la sediul firmei, în apropierea Gării, pentru a vedea dacă plângerile victimelor sunt întemeiate. Preotul Gheorghe Epure a acceptat, iniţial, să discute cu noi – ne-a primit în birou chiar – însă, în momentul în care a auzit subiectul, a muţit, bruscând echipa şi forţând-o să evacueze biroul. Mai mult, a sechestrat şi aparatura foto a echipei:
„Nu vreau să fiu filmat sau pozat. Nu vă dau nici o informaţie, vă rog să părăsiţi firma!”, au fost cuvintele preotului-cămătar.
Alo, poliţia!
Pentru a recupera bunurile sechestrate de Epure s-a apelat la ajutorul poliţiei. La întocmirea procesului-verbal de constatare, o surpriză… cât casa scării: preotul le spune poliţiştilor – ezitant, la început, ce-i drept – că firma sa nu are număr de înregistrare, furnizând, în schimb, sub semnătură, un număr de identificare fiscală (CUI) care, ulterior, s-a dovedit a fi inexistent. Inadvertenţa a fost, de altfel, sesizată şi de oamenii legii. Mai mult, o minimă verificare asupra activităţii preotului-cămătar Gheorghe Epure ne-a ridicat foarte multe semne de întrebare. În primul rând, numele CAR-urilor pe care le reprezintă: pe fluturaşii asistentelor apare CAR TOT Fund Ep (fundaţie?), la sediul la care l-am găsit – CARS „Moldavia”, iar pe lista de la întreţinere – CAR CLER. Totodată, cât timp echipa a aşteptat recuperarea bunurilor sechestrate, pe la firma lui Epure s-au perindat foarte mulţi preoţi, dar şi mireni. Veniseră pentru împrumut sau pentru rate?
Ce mai trebuie ştiut? Numele lui Gheorghe Epure figurează într-o serie de scandaluri legate tot de activităţi financiare dubioase, în Larga Jijia, unde are de altfel şi domiciliul legal, dar şi în afaceri imobiliare. Preotul nostru şi-a radiat recent una din firme, „Casa Noastră”, despre care surse judiciare ne-au spus că a avut o activitate „interesantă” şi „demnă de un studiu aprofundat”.
Cine-l protejează pe popa Epure?
Cele mai multe întrebări se ridică asupra modului în care acest personaj a reuşit să-şi desfăşoare nestingherit activitatea de cămătar, cine l-a protejat şi de ce? Sau, cum a reuşit Epure să „păcălească” funcţionarii din contabilitatea spitalului? Şi dacă ţinem cont de faptul că, după cum ne spun sursele, mai mult de jumătate din angajaţii Spitalului „Sf. Spiridon” îi sunt clienţi, gândiţi-vă ce înseamnă ca 50% din împrumuturi să-i intre în buzunare! Vorbim de câteva milioane de lei noi?