De-o bucată de vreme încoace, bursele mondiale au reînceput să se vânzolească a spaimă. Plecând de la cea chineză, care a pierdut într-o săptămână cât crescuse într-un an și terminând cu Bursa de Valori București, care nu a fost nici ea ferită de furtună, piețele financiare se agită. Pe la colțuri, a reînceput să se vorbească de criză, după cea a bulei imobiliare din 2007 și cea a datoriilor suverane din 2011. Nu că urmările celor două crize precedente ar fi încetat să se manifeste.
Semne contradictorii
Românul e născut proprietar. Visul lui dintotdeauna a fost să aibă un apartament, dacă stă la oraș sau o palmă de pământ, dacă stă la țară. Piața noastră imobiliară încă nu prea știe ce vrea, iar mișcările ei sunt contradictorii. La Iaşi, diferențierea în evoluții se face mai mult în funcție de vechimea blocului, nu în funcție de amplasament. Poziționarea centrală este anulată de faptul că în centru lipsesc supermarketurile, iar viața e mai scumpă. Așa că, în linii mari, avem două comparații: vechi – nou, Centru și Copou – restul orașului. Pe ansamblu, piața la Iași încă este în scădere, dar diferențiat. Față de jumătatea anului trecut, prețul mediu la apartamentele vechi a scăzut cu aproape 2%. În 2014, un metru pătrat era 815 euro. Acum, a ajuns la 800 de euro. În Centru sau Copou, apartamentele de două camere, adică cele mai tranzacționate, costă între 40 și 55.000 de euro. Plus sau minus, în funcție de îmbunătățiri. În zonele periferice, Alexandru cel Bun, Mircea, Galata, prețurile sunt mai jucăușe. Se pleacă de la 25.000 de euro și se ajunge la 45.000, pentru același apartament de două camere. Cifrele maxime sunt în general în Alexandru. Apropierea de piață, de supermarketuri și mai nou, perspectiva legăturii cu Centrul, dată de viitoarea dare în folosință a pasarelei Octav Băncilă, au dat un impuls în sus prețurilor.
Scădere şi la cele noi
Nici prețul apartamentelor noi nu a crescut. A scăzut și el, dar mult mai puțin, respectiv cu doar 1%. De la 965, la 955 euro/mp, în ultimul an. Cel mai mic apartament cu două camere în Copou nu e mai ieftin de 45.000 de euro, dar prețul poate urca ușor spre 70.000. Când este vorba de locuințe noi, chiar nu prea mai contează unde sunt amplasate. Un apartament cu două camere în zona Nicolina – CUG, prin CUG începând să înțelegem acum și Valea Adâncă, pleacă tot de la 45.000 de euro. Nu urcă la 70.000, ci se oprește la vreo 60.000 de euro. Perspectiva? Două variante. Criză din nou, iar piața va stagna sau va mai scădea ușor. Nu prea mai are unde se duce în jos. Jocul burselor este doar o sperietură, iar Iașul va confirma tendința Bucureștiului. Vor mai scădea ușor prețurile apartamentelor vechi și vor crește cele ale celor noi.