Previziuni: 2016, anul marilor alegeri

Bine v-am găsit, dragii noștri cititori. Până să se termine sărbătorile, hai să discutăm iar de chestii serioase. Nu de alta, dar atunci când ți-e foame, parcă îți aduci aminte mai ușor de politicieni, buget, Uniune Europeană și alte asemenea.

Ce alegem
Căci tocmai despre politică vrem să discutăm acum, până nu încep Sărbătorile și închidem subiectul pentru până după Sf. Ion. Anul ce vine va fi un an plin, dragii noștri și chiar deosebit de important. Vom avea cu toții ocazia să-i alegem pe cei care ne vor conduce și ne vor reprezenta în următorii patru ani, pe cei pe care îi vom aplauda dacă merită sau, mai probabil, îi vom înjura. Pe scurt, vom avea de ales un primar, 27 de consilieri locali, 36 de consilieri județeni și 17 parlamentari, respectiv 12 deputați și cinci senatori. Iar față de ultimele alegeri locale și generale, cele din 2012, au apărut unele schimbări la care trebuie să vă gândiți.

Un singur tur
Pentru primar și consilieri locali, lucrurile sunt simple: rămâne cum am stabilit. A fost ceva vânzoleală și încă este, pe modalitatea de alegere a primarului, dar deocamdată nu s-a schimbat nimic și este prea puțin probabil să se întâmple asta în scurtul timp rămas până la alegerile locale, care vor avea loc la începutul lunii iunie 2016. Conform legii, modificarea legislației electorale nu se poate face decât cu cel puțin un an înaintea alegerilor. Primarul va fi ales deci ca și în 2012, într-un singur tur de scrutin, deci gândiți-vă bine pe cine votați, dintre cei care se vor înscrie în cursă. Nu veți avea ocazia unui al doilea tur de scrutin, în care să vă puteți eventual răzgândi. Candidatul care va obține cu măcar un vot mai mult decât oricare altul va fi noul primar al Iașului. Chiar cu 10% din voturi, dacă niciunul dintre contracandidați nu va obține mai multe.

27 de consilieri
Nu vă sugerăm cu cine să votați, că nu gândim în locul dumneavoastră. Dar insistăm să vă gândiți bine, pentru că acel singur om care va ocupa cel mai important fotoliu din Palatul Roznovanu va avea pe mână, în următorii patru ani, cam un miliard de euro. Sau măcar 7-800 de milioane de euro, dacă nivelul veniturilor Iașului se va menține la același nivel de până acum. Bine, banii nu-i va cheltui chiar singur, ci secondat de cei 27 de consilieri locali, aleși pe liste de partid. Dacă un partid obține 50% din voturi, va lua mai mult de jumătate din numărul de consilieri. Se aplică regula de trei simple, dar voturile partidelor care obțin sub 5% din voturi se distribuie proporțional celorlalte.

Ales indirect
La Consiliul Județean se aplică același sistem în privința alegerii celor 36 de consilieri județeni. Schimbarea a apărut însă în privința modalității de alegere a președintelui. În 2008 și 2012, s-a mers pe vot uninominal, separat de cel pentru consilierii județeni. S-a renunțat la idee pentru că s-a dovedit nepractică. Președintele CJ este o funcție mult mai tehnică decât cea a președintelui României, așa că are mai puțină importanță cât de frumoase discursuri știe să spună președintele CJ. Ca urmare, din 2016 se va reveni la vechiul sistem, cel în care președintele CJ este ales indirect, din rândurile celor 36 de consilieri. Acest lucru permite partidului câștigător să-l pună șef pe cel mai bun, chiar dacă nu este și cel mai frumos. Acest președinte de CJ va apărea mai puțin la televizor decât primarul, afară de cazul în care este pus pe scandal și vrea să se bage în seamă la tăieri de panglici. Dacă este om la locul lui, va trebui să-și petreacă timpul mai degrabă gândindu-se cum să cheltuiască mai cu folos cele vreo 500 de milioane de euro pe care le va gestiona în următorii patru ani, când toți acești bani abia ar ajunge pentru asfaltarea celor peste 1.000 km de drumuri județene.

Vot pe listă
S-a schimbat radical și modalitatea de alegere a parlamentarilor. De fapt, s-a revenit la vechiul sistem, al votului pe liste, renunțându-se la votul uninominal. Era și absurd, în fond, să avem parlamentari de cartier. Pentru a obține voturile oamenilor, deputații și senatorii trebuiau să promită asfalt și școli renovate, pe care însă doar primarul le poate face. S-a schimbat puțin și norma de reprezentare, adică revin mai puțini deputați și senatori la numărul de locuitori. Iașul nu va fi afectat însă, pentru că este unul din puținele județe a cărui populație a crescut în ultimii ani. Vom avea tot 12 deputați și cinci senatori, precum era la început, înainte să se introducă votul uninominal. Data alegerilor generale nu este încă stabilită. Ar putea avea loc în noiembrie sau în decembrie. În acel moment, în cabina de vot vom avea de pus ștampila nu pe un nume, ci pe o listă întreagă, propusă de fiecare partid. Iar când va fi de înjurat, nu vom înjura omul pe care l-am simpatizat într-atât încât i-am votat partidul, ci tocmai acel partid. De fapt, și până acum, cam tot așa a fost. Câți v-ați înjurat deputatul de cartier și nu partidul din care face parte, la modul general? Parcă n-am prea auzit „Jos Ionescu”, ci „Jos partidul X”.

Foto sus: În medalion, cabinetul în care va lucra viitorul primar al Iaşului

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *