Puțini sunt cei care nu au auzit vreodată de Web 2.0 sau de Windows 3.1. În IT, formularea „1.0” desemnează prima versiune comercială a unei aplicații, a unui program sau sistem de operare. „2.0.” înseamnă a doua versiune, 3.1 înseamnă a treia versiune cu unele îmbunătățiri față de 3.0, iar la 3.1.1, programatorii au schimbat câteva linii de cod față de versiunea 3.1. Ce ne-a venit cu toate astea? Vă vom spune ceva mai încolo. Deocamdată, vom vorbi puțin despre o afacere care a înflorit în ultimii ani în România: videochatul.
700 de studiouri
Ca afacere, el a apărut în România acum vreo 10-12 ani și a cunoscut o dezvoltare explozivă. Timp de câțiva ani, polițiștii nu erau siguri dacă este o activitate ilegală, un fel de prostituție mascată, în genul saloanelor de masaj erotic, deci trebuie combătută sau dimpotrivă, o afacere ca oricare alta. Până la urmă, dilema videochaturilor a fost rezolvată de Fisc, care a început să le impoziteze. Merita, de altfel. În România, funcționează la ora actuală vreo 700 de studiouri de videochat, cu o cifră de afaceri totală care depășește un miliard de euro anual. Anul trecut, PIB-ul României a fost de vreo 150 miliarde euro, ca să aveți un termen de comparație. Firește, vorbim despre videochaturile legale, pentru că se estimează că de fapt ar funcționa vreo 2.000, două treimi din ele „uitând” așadar să se înregistreze la Fisc.
50 la Iaşi
De fapt, când se mai aude la televizor de vreo razie la un videochat, de regulă este vorba nu de prostituție, ci de evaziune fiscală. Ne amintim de un studio cunoscut, cu filiale în mai multe orașe, acuzat că nu a declarat venituri de vreo 300 milioane de dolari. Pe scurt, este o afacere mare. Este mare și în Iași, unde funcționează peste 50 de studiouri. Ca centru universitar ce e, nici nu este de mirare. În fond, majoritatea angajaților sunt tinere fete, studente aflate în căutarea unor surse de venit stabile, fără mare efort și fără să știe multă lume. Iar de aflat, nu prea se aflăm deoarece clienții sunt în general din Marea Britanie, SUA sau Canada, iar studiourile interzic accesul clienților din România. Dacă ești român și vrei să vorbești cu o fată online, ai la dispoziție studiourile din SUA.
Câştiguri fabuloase
Ideea în sine este simplă. Fata discută pur și simplu cu un bărbat de peste mări și țări, dispus să plătească cel puțin un dolar pe minut pentru asta. Și sunt destui. Poate fi vorba de o discuție despre vreme sau se poate ca clientul să vrea să vadă o scenă de striptease sau chiar ceva mai „fierbinte”. Depinde de fată dacă intră în joc sau nu și până în ce punct. De regulă, câștigurile se împart jumi-juma între firmă și angajată. Folosim termenul de „angajată”, pentru că se poate lucra pe PFA, dar și pe contract de muncă, adică pe acte în regulă. La 8 ore pe zi, se câștigă în medie vreo 3-4.000 de euro lunar, ceea ce este enorm într-o țară în care salariul mediu este de doar 400 de euro. Fetele cu experiență și mai „îndrăznețe” pot câștiga și 10-11.000 de euro lunar.
Şi băieţi
Iar veniturile studioului sunt și ele la același nivel, înmulțit cu numărul fetelor care lucrează. Mă rog, există și băieți angajați la unele studiouri, dar numărul lor este destul de mic. De asta am vorbit doar de fete, nu că am discrimina. Apropo de venituri și de importanța acestei activități în ansamblul economiei românești, trebuie menționat că studiourile au început să apară și în topurile naționale ale firmelor private, în cadrul unor manifestări cât se poate de oficiale, cu oameni de afaceri îmbrăcați în smoking sau respectiv, rochie de seară.
Foste modele
Și acum, să nu încheiem fără a vă lămuri de ce am plecat de la IT. Ca la orice afacere, există un schimb de generații. Ceva mai rapid decât în alte ramuri economice, pentru că totuși, frumusețea este perisabilă. Mai nou, au început să apară studiouri conduse de foste modele, retrase „la pensie” din activitatea de bază, dar care au acumulat un capital suficient pentru a amenaja o vilă întreagă cu camere tematice, cu mobilă de lux. O cameră cu pat, alta cu fotolii, o bibliotecă, o baie cu laptopul water-safe pe marginea căzii etc. am frunzărit site-urile unor astfel de studiouri. Unul dintre ele avea vreo 2.000 de like-uri și te puteai abona și la newsletter. Afacere serioasă, după cum spuneam.