Clădirea simbol a Iașului va fi reintrodusă în circuitul turistic. Pe data de 27 aprilie, Palatul Culturii va fi redeschis publicului, după mai bine de șapte ani. În toată această perioadă, Palatul a fost transformat într-un șantier la care s-a lucrat mai mult sau mai puțin, în funcție de disponibilitățile financiare. Ieșenii, dar și turiștii, au fost văduviți de principalul punct de atracție al municipiului. Palatul Culturii, pus în valoare acum și de investițiile realizate la Palas, poate deveni în scurt timp unul dintre cele mai vizitate obiective turistice ale Iașului.
Inaugurat în 1925
Ieșenii vor avea posibilitatea să vadă pe ce s-au cheltuit peste 26 milioane de euro. Atât a costat reabilitarea Palatului Culturii finalizată la începutul acestui an. Construcția Palatului ieșean a început în 1906 și a fost finalizată după 19 ani, în 1925. Inițial, clădirea a fost construită pentru a găzdui Palatul de Justiție și Administrativ al Iașului.
Rol militar
În primul război mondial clădirea, încă nefinisată, a fost ocupată de trupele rusești, aliate. După plecarea trupelor rusești clădirea a găzduit Corpul IV al Armatei Române, Serviciul Geografic, Automobilele Regina Maria, Aviația, Telegraful fără fir și, în final, spitalele militare care s-au succedat, până la sfârșitul războiului. Lucrările au putut fi reluate abia în 1921. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, clădirea s-a transformat din nou în cazemată pentru trupele germane şi, ulterior, pentru cele sovietice.
Și tribunal și casă
În perioada în care a funcționat ca Palat de Justiție, încăperile Palatului au găzduit procese răsunătoare, unul dintre cei care au susținut pledoarii fiind Ionel Teodoreanu. O parte din camerele clădirii au fost ocupate în acea perioadă de cei care lucrau la Tribunal, inclusiv președintele instanței. De asemenea, existau câteva încăperi la demisol, unde erau aduşi deţinuţii şi inculpaţii înainte de intrarea în sala de judecată.
Inspirație franceză
Proiectul Palatului a fost realizat de arhitectul I.D. Berindei, format la Școala Franceză. De altfel, clădirea este inspirată din stilul arhitectural al Palatului de Justiţie din Paris. Pe de altă parte, mozaicul din holul central al Palatului a fost inspirat după cel al Catedralei Saint-Pierre din Franţa, de lângă Cannes, pentru realizarea căruia au fost aduşi meşteri francezi. Și mobilierul a fost fabricat la un atelier de artă decorativă din Paris.
Muzeu și bibliotecă
Clădirea a funcționat apoi ca Palat al Justiției până în 1955, după care a fost transformată în muzeu și bibliotecă, devenind sediul celor patru muzee: Muzeul de Artă, care a luat fiinţă la 26 octombrie 1960, fiind și prima pinacotecă de stat din România, Muzeul de Istorie, înfiinţat în 1916, Muzeul de Etnografie şi Muzeul Tehnic. Sistemul de încălzire pentru cele aproape 300 de camere ale clădirii a fost una dintre marile realizări ale proiectantului. S-a utilizat același sistem care există și la Palatul Peleș, adică sistem de încălzire și de curățare a aerului în același timp. Anterior construcției, cele două tunuri care străjuiesc statuia lui Ştefan cel Mare din faţa Palatului Culturii au fost donate de regele Carol I, în anul 1883, la dezvelirea statuii și de atunci nu au fost mutate niciodată.
Program
În data de 27 aprilie va fi organizată Ziua Porților Deschise la Palatul Culturii, iar intrarea va fi liberă. Programul de vizitare a fost stabilit între orele 10 și 17. Muzeele vor fi închise în zilele de 1 și 2 mai, iar sâmbătă, 30 aprilie vor funcționa după un program redus, între orele 10 și 14. După această perioadă, programul de vizitare a muzeelor va fi de marți până duminică între orele 10-17, cu excepția sărbătorilor legale.
Tarife
Pentru a vizita toate muzeele Palatului Culturii va trebui achitat un bilet de 40 de lei/persoană adultă. Complexul Muzeal Moldova vine și cu o ofertă pentru persoanele care doresc să viziteze toate muzeele din cadrul complexului situate pe raza municipiului. Un astfel de bilet costă 52 lei/persoană adultă și facilitează accesul inclusiv la Muzeul Unirii, Muzeul Memorial Mihail Kogălniceanu și Muzeul Poni-Cernătescu. În cazul în care se dorește vizitarea unui singur muzeu din cadrul Palatului Culturii, o persoană adultă trebuie să achite un bilet de 16 lei. Acest preț a fost stabilit pentru fiecare dintre cele patru muzee din cadrul Palatului Culturii, Muzeul de Artă, Muzeul de Istorie a Moldovei, Muzeul Etnografic al Moldovei, Muzeul Științei și Tehnicii ”Ștefan Procopiu”. Tot 16 lei trebuie să plătească o persoană care dorește să viziteze încăperea în care este ceasul din Turnul Palatului Culturii. Accesul la muzeele din Palatul Culturii este liber pentru copiii de până la 7 ani, pentru copiii de până la 18 ani pe perioada vacanțelor. Ieșenii vor putea vizita gratuit Palatul Culturii și de Ziua Națională a României, dar și cu ocazia Zilei Internaționale a Muzeelor, pe 18 mai. Pensionarii beneficiază de o reducere de 50% din prețul biletului/persoană adultă, iar elevii și studenții de o reducere de 75%.