În oraș se lucrează. Se lucrează la greu. Pe aproape toate străzile din oraș găsim câte un șantier. Majoritatea sunt pe fonduri europene și aparțin Primăriei. Foarte frumos. Bine că se lucrează şi că sunt locuri de muncă. Bine că Iașul va arăta a oraș european. Sunt zeci de avantaje. Dar sunt și dezavantaje. Nu pentru municipalitate. Nici pentru constructori. Cei din urmă chiar sunt cei mai câștigați. Din punct de vedere financiar, desigur. Așa că pentru ei, restul nu mai contează. Și când spunem restul, ne referim la șoferi. Care petrec în trafic, pe unele porțiuni, zeci de minute. La pietoni. Care înghit praful de pe șantiere. Dar, în special, la comercianți.
Ajung mai greu
Din cauza lucrărilor, s-a modificat transportul în comun. Și astfel, clienții ajung din ce în ce mai greu la cumpărături. Dacă în urmă cu câteva luni ajungeau la magazinul dorit cu un singur mijloc de transport, acum, pe anumite trasee, sunt nevoiți să schimbe și două sau chiar trei. Și dacă mai punem la socoteală canicula de afară, e greu de crezut că ieșenilor le mai convine să aștepte prin stațiile de autobuz la peste 30 de grade Celsius doar ca să se plimbe prin magazine la cumpărături. Exclus așa ceva. O situație similară se întâlnește chiar la magazinele din zona industrială a Iașului. Acolo unde, de câteva luni buni, se tot muncește la linia de tramvai. Cei mai afectați din zonă sunt Carrefour și eGros. Două centre comerciale destul de mari. Ambele simt din plin șantierul din zonă. Ambele complexuri comerciale au ajuns chiar să se roage direct de constructor, întrucât vânzările au scăzut vertiginos și de o parte și de alta.
Coborâţi preţurile
Dar lăsaţi, băieţi, că vă scoateţi voi pârleala când se termină investiţiile. Atunci să vezi vânzări bune. Dar chiar şi mai devreme ar fi posibil: dacă aţi mai tăia din preţurile umflate şi din profiturile babane, poate că veţi atrage mai multă clientelă. Că, până la urmă, pentru omul de rând, preţul de la raft contează. Daţi-l mai jos şi veţi avea cumpărători.