Revoltă la Radio Iaşi

Stache Tomescu

Stache Tomescu

Haosul şi nemulţumirea generală domnesc la Radio Iaşi, după ce redactorul şef al instituţiei, Nicolae Stache Tomescu, a luat la palme o angajată pe motiv că i-a deranjat… secretara.

Ca şi cum nu ar fi fost suficient faptul că s-a ales cu un dosar penal, urmând a da cu subsemnatul la Parchetul de pe lângă Judecătoria Iaşi, şi că gestul său a fost îndelung comentat şi dezaprobat de parlamentarii din Comisia pentru Cultură şi de ascultătorii postului public de radio, Stache Tomescu s-a dat din nou în stambă. Într-o adresă remisă conducerii centrale de la Radio România, secretarului general al Studiourilor Regionale, Florin Bruşten, şi unui redactor simplu de la Radio Iaşi, bănuit de domnia sa ca fiind, cităm, „flaşneta” care divulgă abuzurile din instituţie (n.r.: total greşit, de altfel), Stache face dovada, prin modul de adresare şi prin atitudine, a unui comportament halucinant şi lipsit de obiectivitate, nedemn pentru un conducător de instituţie publică de renume şi cu prestanţă.

O scrisoare dementă

Astfel, „Domnul 95 de bulioane pe lună” (porecla dată de angajaţi redactorului şef) începe, în adresa oficială, un atac direct şi lipsit de respect la adresa subordonatului său, un redactor mai în vârstă ca el şi cu o activitate profesională mult mai cunoscută:

„Orice încercare de dialog cu dumneavoastră revine la punctul de pornire şi, drept consecinţă, este pierdere de vreme”, afirmă Tomescu. „Începusem să suport vorbăria, discursul torenţial, locvacitatea paranoică, vedetismul incontinent prin care aţi poluat, în chip iresponsabil, vechiul şi actualul sediu Radio Iaşi. Dar comportamentul de flaşnetă, cuvintele abundente şi monotone care acoperă orice interlocuţiune (cu debitul lor fetid, de precupeaţă isterică), pot fi ignorate dacă nu antrenează spaţiul public. Prefer să plecaţi acasă convins că aveţi dreptate şi că celălalt este defect. (…) Deosebirile dintre noi sunt ireductibile (nu împărtăşim valori comune, nu acceptăm reguli şi principii echivalente). Atacurile la persoană, aberaţiile de libertate, intenţia de a «lovi» în mine prin intermediul altora, mi se par la fel de triste şi reprobabile ca şi realităţile pe care le-am adnotat. Împotriva dumneavoastră pledează toate «mitingurile» de la etajul II (împreună cu alt individ lipsit de fundaţie şi de fundamente), lozincile şi gesticulaşiile ultimilor ani; se adaugă încălcarea, repetată, a unor dispoziţii legale, îndeosebi nefastul consum de alcool, cu repercusiuni grave asupra imaginii Radio Iaşi. Probatoriul este complet şi stă la dispoziţia celor în drept să verifice. Îl voi aduce la cunoştinţa conducerii SRR, propunând o cercetare disciplinară în ceea ce vă priveşte, urmând să sesizez alte organe competente, după epuizarea soluţiilor pe cale ierarhică.

Dincolo de „logoreea” verbală a lui Stache Tomescu, de plăcerea de a se autovictimiza şi de a ameninţa, în acelaşi timp – caracteristici, de altfel, grăitoare pentru specialiştii în psihologia umană -, evitând totodată episodul în care a bătut o subordonată, „eroul” nostru dezvăluie involuntar, în adresa de ameninţare, un lucru incredibil: angajaţii de la Radio Iaşi sunt urmăriţi permanenţă şi supravegheaţi video de conducere. Exact ca în penitenciarele de maximă siguranţă.

Singura dumneavoastră «urgenţă în cotidian»17 noiembrie s-a dovedit a fi abandonarea Blocului de Producţie Radio Iaşi, cu mult înainte de sfârşitul; după cum rezultă din înregistrarea video, aţi plecat la ora 13.30, dar aţi semnat în Condica de Prezenţă pentru ora 15.30 (…)”, arată Tomescu în adresa sa.

Surse din cadrul SRR ne-au declarat că, în urma scandalului de la Radio Iaşi, conducerea Radiodifuziunii Române a solicitat suspendarea redactorului şef Tomescu şi cercetarea cazului de către o comisie disciplinară. Totodată, la începutul săptămânii, a fost primită o altă sesizare conform căreia, în perioada 15-30 decembrie 2010, cât Stache Tomescu s-a aflat în concediu de odihnă, şedinţele de redacţie au fost coordonate de… secretara şefului, Gabriela Grama (n.r.: aceeaşi persoană pentru care redactorul Liliana Manea-Lupuşoru a fost bătut de Tomescu), care nu are calificarea necesară pentru a stabili coordonatele programelor Radio Iaşi.

Linişte la Bucureşti

Pe de altă parte, sindicatele din instituţia ieşeană au cerut conducerii de la Bucureşti luarea unor măsuri în regim de urgenţă pentru a reabilita imaginea Radio Iaşi şi a stopa măsurile abuzive şi aberante ale redactorului şef. Toate aceste solicitări din partea angajaţilor nu par a avea, totuşi, ecou şi în rândul conducerii SRR. Miercuri, 5 ianuarie 2011, Liliana Manea – Lupuşoru, femeia bătută de Stache Tomescu, a fost informată telefonic de unul din reprezentanţii Comisiei de disciplină de la Bucureşti că, deşi cazul va fi cercetat, nu sunt elemente clare care să ducă la suspendarea redactorului şef.

Sruse din Radio Iaşi spun că aceasta este metoda clasică promovată de SRR pentru muşamalizarea cazurilor de acest gen.



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *