Ieșenii par să migreze din municipiu către comunele din jurul Iașului. Din ce în ce mai multe persoane renunță total sau parțial la locuința de la bloc pentru a se muta la casa. Oferta de terenuri este una extrem de bogată, totul depinzând de bugetul fiecărei familii. Vă propunem astăzi spre analiză câteva zone mai puțin cunoscute ieșenilor, dar foarte bine poziționate față de oraș și cu utilități cel puțin la nivelul zonelor căutate în general de ieșeni, precum Bucium, Bârnova, Valea Lupului. De altfel, într-un top al construcțiilor de case pe anul 2014, pe primul loc a ieșit comuna Miroslava. Această comună a depășit la acest capitol toate orașele din județ. Infrastructura rutieră a municipiului nu s-a dezvoltat însă în același ritm cu piața imobiliară din comunele limitrofe, astfel că una din principalele probleme întâmpinate de cei care au părăsit municipiul o reprezintă accesul auto către zonele centrale ale Iașului.
Acces facil
O zonă în plină dezvoltare este cea de după pădurea de la Ciric, în comuna Aroneanu. La doar 15 minute de Târgu Cucu, ieșenii pot achiziționa un teren sau o casă la prețuri accesibile. Avantajul acestei zone este în primul rând accesul facil către oraş. Se evită astfel cozile interminabile de la orele de vârf de pe artere precum Bucium sau Nicolina. Cele mai apropiate zone ale comunei sunt în satele Șorogari și Aroneanu, dar și localitatea Dorobanț oferă variante pentru construcția unei locuințe. O casă de trei camere, de 80 mp, mobilată parțial, conectată la rețeaua de alimentare cu apă, la rețeaua de energie electrică se vindea în zona Aroneanu, la doar patru kilometri de Târgu Cucu, cu mai puțin de 40.000 de euro. Prețurile pentru teren pornesc de la 5 euro/mp, dar ajung și la 25 de euro/mp, funcție de zonă, apropierea rețelelor de utilități, planuri de construcție existente.
La drum
Ieșenii care doresc să se mute la casă pot opta și pentru terenuri amplasate în zona șoselei de centură. Această cale rutieră oferă un acces facil către municipiu. Zonele cele mai bune par a fi cele apropiate de drumul european. Capacitatea de transport a bulevardului Păcurari nu a fost încă depășită, un traseu prin acest cartier oferind încă un acces destul de rapid către zona centrală. Noile investiții ale municipalității precum pasajul Mihai Eminescu de la Fundație sau reabilitarea străzii Toma Cozma au ajutat la fluidizarea traficului. Singurul obstacol întâlnit de șoferi sunt mașinile parcate pe ambele părți ale carosabilului. Terenurile în Uricani, de exemplu, costă în medie în jur de 15 euro/mp. La acest preț se găsesc suprafețe cu acces direct la șoseaua de centură.
Variante în nord
O zonă care ar trebui avută în vedere în momentul în care se caută un teren sau o casă este comuna Popricani. Foarte aproape de municipiu, zona oferă acces către Copou sau către Podul de Fier. Localități precum Cârlig, Vulturi sau Vânători pot fi variante pentru cei care vor să scape de vacarmul orașului. La Cârlig, de exemplu, terenurile pornesc de la prețuri de 2 euro/mp și merg spre 15 euro/mp.