Şedinţă sforăitoare a judecătorilor ieşeni

Justiţia, veriga slabă a unui sistem incapabil să renunţe la trecut şi să păşească cu încredere în Europa civilizată  

Asociatia-Magistratilor-IasiBătaie „de batjocură” la bilanţul Judecătoriei ieşene. Justiţia oarbă şi penibilă de Bahlui şi-a prezentat, la mijlocul săptămânii, într-un limbaj sec, de lemn, fără cap şi fără coadă, aşa-numitul raport de activitate pe anul 2011. Începută cu mare tam-tam, la etajul 1 al Palatului de Justiţie, şi cu jumătate de oră întârziere faţă de ora stabilită, şedinţa de bilanţ a Judecătoriei, prezidată de preşedinta Anda Ciocântă, s-a dovedit a fi un mare fâs dar şi una extrem de plictisitoare pentru majoritatea celor prezenţi. Dar mai ales pentru şeful Penitenciarului, Marius Vulpe.  Pe toată durata pălăvrăgelii, comandantul puşcăriei de pe str. Dr. Vicol şi-a consultat plictisit ceasul din dotare, başca a căscat de mai multe ori obosit şi a lehamite. Mai mult, un jude mai tinerel, căruia, din motive obiective nu-i dăm aici numele, prenumele ori  cnp-ul, s-a fi enervat la culme, chiar înainte de începerea şedinţei. Motivul afost unul banal. Din cauză că sala era arhiplină (n.r – unii magistraţi au ocupat şi băncile din boxa arestaţilor. De ce oare?), insul respectiv nu avea nici un scaun liber ca să moţăie în tihnă.

Întâlnirea magistraţilor de la Judecătorie s-a dorit a fi una de lucru, iar pe durata a peste 2 ore şi jumătate pixarii din târg nu au avut acces. Noroc însă de un reporteraş de la „Bârfa”, care, preţ de câteva minute bune, „s-a rătăcit” aiurea printre juzii cei prezenţi la reuniune şi a notat exigent câteva idei principale într-un mic carneţel, luând astfel pulsul unei şedinţe unde s-a bătut apa în piuă cu măiestrie şi eleganţă. O gafă, spunem noi, impardonabilă, s-a petrecut în jurul orei 15.00, când preşedinta Anda a ieşit senină din sală şi i-a anunţat pe pixarii cei de pe holuri (n.r. – doi plus un fotoreporter) cu privire la amânarea cu 30  de minute a conferinţei de presă. Ulterior, anunţul a fost luat drept un afront şi o bătaie de joc drept pentru care toţi au plecat val-vârtej pe la căşile şi redacţiile lor. Bravos, colegilor de breaslă care nu au luat plasă cu mult anunţatul raport al Judecătoriei. Ce bilanţ? Care Justiţie?

O judecătoare cercetată penal, declarată cea mai harnică şi mai operativă

În loc de final, prezentăm justiţiabililor de la oraşe şi sate, câteva date statistice ori tehnice, cum vreţi să le spuneţi, ale instituţiei menţionate, care, cu siguranţă, îi interesează la maxim pe români şi le ţine de foame şi de frig. Până la – 30 de grade Celsius. Conform raportului de bilanţ pe 2011 al Judecătoriei, pescuit aiurea de pe Mr. Net, de oriunde, şi de nicăieri, reiese clar că instituţia cu pricina a avut în lucru peste 50.000 de dosare, 42.313 cazuri fiind înregistrate doar anul trecut. La capitolul anticorupţie, căci acesta e domeniul care continuă să ţină capul de afiş, este menţionat că juzii au soluţionat 4 din 9 dosare penale, operativitatea fiind de 44,4 la sută. La capitolul „magistraţi harnici, rapizi şi operativi”, locul I pe instituţie este ocupat de Anda Ciocântă, urmată de colegele Alina Codreanu şi Georgeta Gafta. Tot referitor la operativitate, un fapt şochează cel mai tare. Pe primul loc, atât la Secţia civilă cât şi la Fond funciar, primul loc este ocupat de departe de judecătoarea Camelia Acrîşmăriţei, cu o operativitate de 57,14 la sută. De ce şochează această veste, vă veţi întreba oarecum nedumeriţi şi suspicioşi? De sanchi, vă vom răspunde…ori „de treci codrii de aramă”. Dacă sunteţi aşa de curioşi, întrebaţi-i vă rog pe inspectorii de integritate de la ANI, ofiţerii sau procurorii DNA. Prietenii ştiu de ce… La aşa justiţie, ieşenilor le mai rămâne doar un singur lucru bun de făcut. Să emigreze. În Antilele Mici, că e cald şi bine. Şi n-au nici DNA, ca noi!



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *