* trupa rock cu peste 35 de ani de activitate, cântă live în Capitala Moldovei
Renumita formaţie rock a anilor 76 – 85, Semnal M, în frunte cu actualul lider Ştefan Boldijar, vor susţine sâmbătă, 12 februarie 2011, un concert live în clubul ieşean „La Baza”, situat în Curtea Berarilor – Timişoreana (în spatele Cubului Verde şi a catacombelor de pe strada Ştefan cel Mare şi Sfânt). Spectacolul începe la orele 21.30, iar biletul de intrare costă doar 10 lei.
Semnal M a luat naştere în toamna anului 1976, din componenţa sa făcând parte legendarii Iuliu Merca şi Ştefan Boldijar. Ulterior, au fost cooptaţi Liviu Hrişcu (ex – Mondial), Constantin Sălăgean şi Tavi Popovici. Pe parcursul evoluţiei trupei au loc însă foarte multe schimbări. Debutul propriu-zis se produce pe 1 iunie, la Radio Cluj, când formaţia nu avea încă un nume stabil. Cum tocmai se dădea semnalul orei exacte la radio, s-au hotărât ca să-şi spună SEMNAL. M- ul vine de la „Merca”, „muzică” (semnal muzical) sau de la „mişto”, cum spunea Moţu Pittiş, în deschiderea unui concert. La data respectivă, Iuliu Merca avea deja un renume, astfel că Semnal M obţine relativ rapid invitaţii pentru a efectua turnee atât în Ardeal, cât şi dincoace de munţi, devenind în scurtă vreme una dintre cele mai iubite trupe ale momentului, hit-urile formaţiei ajungând să fie considerate, mai ales de către ardeleni, „un bun naţional”, fiind învăţate şi de copii. Piesa Moara, aflată pe primul disc single, apărut în 1979, ajunge pe locul 5 în topul formaţiilor est-europene al prestigioasei reviste New Musical Express, fapt consemnat la vremea respectivă de Radio Europa liberă. Trenul cursă de persoane Apahida – Cluj Napoca, care dă titlul albumului de debut, vine cu surpriza unui sound a la Kraftwerk, o noutate pentru momentul respectiv.
Piesa cu cel mai mare success la public: “La fereastra ta”
Componenţa Semnal M din 1979 este cea care a rezistat în timp aproape 6 ani. În 1981, la ediţia a IV-a a Festivalului Club A, Semnal M obţine locul I la creaţie pentru piesa Mai avem multe de făcut. Albumele Cântece transilvane şi Planeta visurilor noastre ajung pe primul loc în topul vânzărilor Electrecord pe anii respectivi.
Grupul apare în mai multe show-uri TV şi continuă seria de turnee prin mai toate oraşele ţării, ceea ce-i asigură o substanţială popularitate. Începând cu anul 1986, timp de aproape şase ani, formaţia îşi reduce activitatea, limitându-se la apariţii pasagere. Abia după Bucureşti Rock ’92, festival la care Merca şi colegii săi se bucură de o primire entuziastă din partea publicului, se hotărăşte reluarea activităţii cu motoarele în plin. În 1995, un mai vechi component al grupului Semnal M, Ştefan Nagy, care fusese plecat câţiva ani în Germania, unde cântase în formaţia Faith, revine în ţară. Din acel an devine bateristul şi managerul trupei. Semnal V – Poveşti la gura sobei este un album nostalgic, care demonstrează încă o dată clasa componistică a lui Iuliu Merca. Sunt reluate apoi turneele prin ţară şi cele estivale. Din nefericire, în vara anului 1999, Iuliu Merca se stinge din viaţă în urma unui atac de cord. Colegii de trupă hotărăsc însă să continue activitatea formaţiei.