Bolile de inimă sunt rezultatul unui ritm de viaţă haotic, lucru absolut normal în zilele noastre. Cele mai vulnerabile persoane la infarctul miocardic sau boli arteriale au între 40-65 de ani. În cadrul conferinţei Impactul Recuperării asupra calităţii vieţii, susţinute la Iaşi, s-a dezbătut o problemă de actualitate, şi anume bolile cardiovasculare şi obezitatea.
“Principalele cauze în apariţia suferinţelor de inimă sunt fumatul şi obezitatea. Un studiu recent arată faptul că în România numărul cazurilor de obezitate a crescut cu până la 41%, lucru alarmant. Există o lipsă de educaţie alimentară, problemă cu care se confruntă populaţia Globului “, spune Conf. Univ. Dr. Florin Mitu, şeful secţiei Clinice de Recuperare Medicală Cardiovasculară din cadrul Spitalului de Recuperare Iaşi.
Mai mult decât atât, un grup de cercetători au arătat cât de mult a afectat fast food-urile din Occident, alimentaţia indienilor hinduşi. În 1990, doar 1% din populaţia Indiei suferea de inimă, dar studii recente arată că procentele au crescut, ajungând la 9%.
Pentru ca vizita la cardiolog să fie amânată cât mai mult, trebuie, în primul rând, să renunţăm la shaorma, prăjeli, carbohidraţi, cola şi fumat. Toate acestea trebuie înlocuite cu multe fructe, legume, peşte, ciocolată, alune şi un păhărel de 150 ml de vinuţ roşu. Mai multă mişcare în aer liber, exerciţii fizice şi o gândire pozitivă, sunt reţeta către o viaţă lungă şi sănătoasă a inimii.