Marele cineast ieșean Cristian Mungiu a reuşit o nouă şi extraordinară performanţă, cucerind Premiul pentru regie la Festivalul de la Cannes. Interesant e că, de fiecare dată când a participat la cel mai mare festival de film al lumii, Mungiu a câştigat toate premiile puse în joc: Palme d’Or în 2007 (4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile), Premiul pentru scenariu în 2012 (După dealuri) şi Premiul pentru regie în 2016 (Bacalaureat). Subiectele au fost, ce-i drept, dintre cele mai dure: avort în perioada comunistă, exorcizarea călugăriţei de la Tanacu şi şpaga dată pentru absolvirea fără probleme a bacalaureatului. Despre procesul creativ al lui Cristian Mungiu, am aflat mai multe din însemnările sale personale.
- După ce am câştigat şi marele premiu, şi laurii pentru regie şi scenariu, se pare că ar cam trebui să şi joc în filmele mele, ca să prind şi ceva premii de interpretare. Apoi, să mă apuc şi de montaj, scenografie şi, de ce nu, muzică de film. De fapt, ca să revin la prima mea dragoste, minimalismul, cred că viitorul meu film va fi produs, regizat, scris, interpretat, montat etc. doar de mine, pentru a-mi adjudeca absolut toate premiile puse în joc. Va trebui să mă gândesc la un subiect tare de tot. Deja am o idee, să mă filmez bărbierindu-mă în oglindă timp de jumătate de oră. În felul ăsta, voi avea şi dublură în realizarea acestei scene deosebit de riscante.
- Pe de altă parte, după ce am câştigat atâta amar de trofee la Cannes, îmi dau seama că riscul blazării a crescut enorm. Ce mi-aş mai putea dori, pentru ce să mai lupt în carierea mea artistică? Pentru Oscar? Ar fi o idee, dar trebuie să găsesc un subiect atât de politically corect, încât ar însemna să mă îndepărtez de stilul meu, atât de critic cu societatea românească. Totuşi, pentru a-mi învinge plictiseala gloriei, aş putea să mă apuc de documentare folclorice în stil minimalist. De pildă, „Ciobănaşul cu trei sute de oi” va avea doar patru, câte una în fiecare colţ al stânei.
- M-au sunat niște băieți din Iașul natal cică să fac un film despre campania electorală. Băi, oameni buni, vreți să ne întoarcem la filmul mut? Căci în campania asta eu n-am auzit pe nimeni discutând concret de vreun proiect pentru orașul nostru.