Pentru cei mai mulţi, luna august înseamnă încă vacanţă, concediu, odihnă. Însă, elevii sârguincioşi îşi caută prin sertare caietele aruncate în iunie să vadă ce teme au de făcut pe perioada vacanţei. Absolvenţii de liceu se gândesc deja la viaţa de student. Însă pentru unii, luna august nu e deloc plăcută. Le stârneşte chiar amintiri de coşmar. Au de dat iar Bacalaureatul, sesiunea din toamnă, pentru că nu au promovat examenul în iunie. Şi avem la această categorie destui pretendenţi care chiar acum sunt în febra examenelor.
Morişca de bani
Dar unii dintre cei care dau zilele acestea bacalaureatul de toamnă speră să-l promoveze cu ajutorul părinţilor. Mai exact cu ajutorul banilor părinţilor. Şi să nu credeţi că sunt puţini elevi, pardon, părinţi, în această situaţie. Până la urma urmei, le dăm oarecum dreptate. Trebuie să-şi vadă odraslele măcar cu o diplomă de Bac, oricât ar costa. Dar chiar aşa, oare cât costă să aranjezi examenul de bacalaureat, cu cine şi cum? Sunt câteva întrebări pe care şi le pune orice părinte disperat că odrasla îl face de ruşine. Deci să o luăm într-o ordine. Un examen de bacalaureat poate trece uşor de 1.000 de euro, în funcţie de câte probe ai de susţinut. Asta ca ordin de mărime, că cică profesorii nu se supără dacă primesc şi echivalentul în lei, la cursul zilei.
Treaba se aranjează direct cu un şef de centru, bineînţeles prin intermediul unui profesor cu credibilitate şi trecere la şeful de centru. Cine se pliază cel mai bine pe acest tipar? Exact. Dirigintele elevului. El este pionul princial în aranjarea axamenului. El îţi face toate trecerile şi îţi prezintă şi oferta financiară. Şi cum în toamnă e mai ieftin ca în vară, proba de examen costă în jur de 300 de euro. Preţul sare când vine vorba de matematică, undeva pe la 500. Problema se poate aranja înainte, prin însemnarea cu un semn distinctiv a lucrării, sau după, la contestaţii, când puţini mai stau cu ochii pe corectori, mai ales că e sesiunea de toamnă. Urmărim fenomenul şi vă ţinem la curent.