”Sinucigaşul” îl are în rolul principal pe cunoscutul actor bucureştean Dan Puric care întruchipează personajul Semion Semionovici Podsekalnikov *
Casa de Cultură a Sindicatelor Iaşi va fi pe 21 martie 2011, gazda unui spectacol de excepţie oferit de sentimentalul şi spiritualul actor bucureştean Dan Puric. Artistul va evolua în rolul principal din piesa „Sinucigaşul”, o comedie amară care a fost interzisă de dictatorul rus Stalin, în urmă cu mai bine de 70 de ani.
Piesa ”Sinucigaşul”, în regia lui Felix Alexa, aparţine scriitorului rus Nikolai Erdman. Înainte şi după cel de-al doilea Război Mondial, doi mari regizori, Meyerhold şi Stanislavski au încercat să pună în scenă această operă, însă Stalin însuşi s-a împotrivit, considerând că este un afront la ordinea socială şi valorile tradiţionale ale Maicăi Rusia. Autorul, un scriitor de geniu, a fost deportat în Siberia şi condamnat să rămână un anonim. După moartea sa, această piesă i-a adus dramaturgului celebritatea internaţională. „Sinucigaşul” se joacă astăzi peste tot în lume, lansând o întrebare dramatică: “Viaţa are sens?”.
Renumita piesă este “un rechizitoriu tragi-comic la adresa egoismului feroce, o farsă în care viaţa nu face nici două parale, iar moartea este speculată în folosul interesului propriu”. „Spectacolul este de o actualitate şocantă şi dureroasă”, susţine actorul Dan Puric. Alături de Puric, din distribuţie, mai fac parte Costel Constantin, Adela Mărculescu, Ileana Olteanu, Marius Bodochi, Marius Manole, Tania Popa, Silviu Biriş, Maria Buza, Andrei Finţi, Lamia Beligan, Rodica Ionescu, Florin Lăzărescu, Tatiana Constantin, Ana Macovei, Vitalie Bichir, Alexandru Nedelcu şi, nu în ultimul rând, Nikita Dembinski. Preţul unui bilet de intrare la spectacol variază între 70 şi 120 de lei, acestea putând fi achiziţionate de la casa de bilete a Casei de Cultură a Sindicatelor Iaşi.
Pro şi contra Dan Puric
Deopotrivă admirat şi contestat, Puric este o voce din ce în ce mai ascultată în spaţiul public românesc. Discursul său cu accente creştine şi naţionale are, indiscutabil, o puternică notă de autenticitate. Actorul Dan Puric umple sălile de teatru, dar şi pe acelea unde conferenţiază despre iubirea creştină. Până acum, el a publicat două cărţi: „Cine suntem” şi „Omul frumos” – ambele vânzându-se ca pâinea caldă. Cunoscutul actor descoperă, după 20 de ani de la Revoluţie, o imensă prăpastie între clasa politică, intelectualitate şi popor, situaţie căreia i se adaugă distrugerea deliberată, prin desacralizare şi demitizare, a valorilor tradiţionale. Totuşi, asta nu-i conferă automat „certificatul de calitate” al intelectualităţii noastre, care îl suspectează deseori de falsă erudiţie atunci când îşi argumentează teoriile. La un moment dat, actorul a ajuns chiar şi să fie hulit de unii sau de alţii. Pe mai multe bloguri ale unor cunoscuţi jurnalişti români, Puric a fost deconspirat că ar face parte din masonerie, başca că ar fi fost transformat de această organizaţie într-un adevărat fanatic religios. Mai mult, cârcotaşii afirmă că actorul face parte şi din Clubul de la Roma, fiind membru cu drepturi depline al Grupului de Iniţiativă al Alianţei Profesioniştilor pentru Progres, organizaţie masonică din care face parte guvernatorul Mugur Isărescu şi Călin Georgescu. Dincolo de toate însă, succesul de public al lui Dan Puric exprimă o stare de spirit prezentă în rândurile celor mulţi.
Dan Puric: „Noi putem defini lucrul acesta aşa: să spunem că suntem un Market pentru Comunitatea Europeană, suntem Port-Avion pentru americani, suntem o Gornje pentru ruşi, suntem o ţară devastată de neocomunism. Eu spun atât: nimic din toate acestea nu suntem şi toate deodată şi pe rând. În final, suntem un neam suferind. Ceea ce nu vede lumea este că acest popor este crucificat din nou. Suntem un neam suferind! Suntem mai mult decât atât. Suntem un neam care trebuie să înveţe să se ridice în numele lui Hristos la demnitatea creştină. Asta este tot.”