Pentru stat este mult mai simplu, astăzi, să fii mort şi să dea rudelor o sumă modică drept ajutor de deces, decât să asigure populaţiei servicii medicale de calitate şi medicamentele necesare.
În cazul în care o persoană are nevoie de spitalizare, Casa de Asigurări de Sănătate decontează doar o mică parte din cheltuieli, restul sumei fiind suportată de către bolnav.
„Suma decontată de către Casa de Asigurări pentru un bolnav care necesită spitalizare pe o mai lungă durată, este de 1.433 de lei. Costurile diferă în funcţie de secţia la care este internat. De exemplu, la terapie intensivă, preţul spitalizării se poate ridica la zeci de milioane vechi”, spune Diana Cimpoeşu, şefa UPU-SMURD „Sfântul Spiridon”.
În comparaţie cu România, în fiecare an, Cehia oferă cetăţenilor săi pentru sănătate 1.500 de dolari, iar S.U.A 7.000 de dolari, potrivit unui sondaj Medlife.
În cazul unui deces, statul român oferă un ajutor de 2.022 lei, sumă cu care se achită de orice datorie faţă de cel care, cândva, a fost un bun plătitor de taxe şi impozite, fără a mai fi nevoie să deconteze în fiecare lună spitalizarea unei persoane pe jumătate vie. Plus pensia eferentă.
„În cazul decesului, se achită un ajutor, care în anul 2011 este de 2.022 lei. Dacă este vorba de o persoană care nu a contribuit deloc, rudele celui decedat obţin jumătate din sumă, adică 1.011 lei. Numai în acest an s-au acordat 4.478 de astfel de ajutoare. Trebuie să menţionez că plata se face zilnic, imediat după finalizarea dosarului”, ne spune Adriana Grecu, director la Casa Judeţeană de Pensii Iaşi.
Nici întocmirea acestui dosar pentru ajutor nu e dificilă, întrucât ai nevoie doar de certificatul de deces, buletinul şi cuponul de pensii al decedatului. Orice, numai să ştie că au scăpat de responsabilităţi. Pentru că – nu-i aşa? – morţii nu mai pot protesta, iar votul lor chiar că nu mai contează.