STUDIU: Cu cât dormim mai puțin, cu atât ne îngrășăm mai mult

Motivele pentru care persoanele care nu dorm suficient au tendinţa de a se îngrăşa, mâncând mai multe grăsimi, sunt prezentate în două studii realizate recent.  Mecanismele din spatele acestei reacţii a organismului încep să se contureze puţin câte puţin. Două studii recente au evidenţiat astfel o predilecţie crescută pentru alimentele bogate în calorii la persoanele care nu dorm suficient, informează lefigaro.fr.

Publicate în revista Nature Communications, studiile cercetătorilor de la Universitatea Berkeley din California au constat în monitorizarea cu ajutorul imagisticii prin rezonanţă magnetică (RMN) a creierelor a 23 de persoane private de somn. somn_grasimiOamenii de ştiinţă au constatat la aceşti pacienţi perturbaţii în regiunea cortexului cerebral, care evaluează saţietatea. Potrivit acestor observaţii, somnul insuficient diminuează considerabil activitatea regiunilor corticale ale creierului necesare pentru o evaluare optimală a semnalelor alimentare. În sens invers, activitatea complexului amigdalian, o regiune a creierului care influenţează apetitul, este mai reactivă în situaţiile în care pacienţii sunt privaţi de somn.

„Lipsa somnului alterează producţia de hormoni regulatori ai apetitului, crescând producţia de grelină, un hormon asociat senzaţiei de foame, şi diminuând concentraţia de leptină, un hormon asociat senzaţiei de saţietate”, a explicat Isabelle Mallet, medic nutriţionist la Paris.

Somnul insuficient ar modifica, totodată, gustul, făcându-i pe oameni să cumpere alimente grase şi dulci, mai bogate în calorii. Aportul caloric dorit în cazul unui somn insuficient ar consta într-un plus de 300-900 de calorii faţă de aportul zilnic caloric corespunzând persoanelor care dorm suficient.

Citește articolul complet în Mediafax

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *