Ieșenii se confruntă cu o problemă care pare să se agraveze de la an la an. Ciorile au invadat pur și simplu orașul și provoacă neplăceri ieșenilor din toate cartierele. Dincolo de zgomot, cea mai mare problemă este legată de mizeria pe care o lasă în urmă. Cele mai afectate sunt zonele în care ciorile au cuiburi sau pur și simplu au fost alese pentru ”popas”. Pe sub copacii selectați de aceste păsări nu este recomandat nici măcar să treci. Nu poate fi vorba de parcat mașina sau de stat pe o bancă. Iar cele mai multe astfel de zone sunt în Copou. Problema nu este una locală. Numărul mare de ciori afectează localități din toate zonele țării. În multe cazuri încă se caută soluții pentru alungarea zburătoarelor, iar alții se laudă că au găsit rezolvarea ideală. Un astfel de caz este cel al orașului Sfântu Gheorghe. De la un număr estimat de 30.000 de ciori s-a ajuns în câțiva ani ca în oraș să nu mai existe astfel de zburătoare. Care sunt soluțiile?
Fără somn
Orașul Sfântu Gheorghe poate fi un punct de referință în lupta cu ciorile. După încercări făcute în decursul a aproximativ 15 ani, în ianuarie 2016, o asociație pentru protecția păsărilor se laudă că a scăpat orașul de aceste păsări. Ultimul proiect a durat trei ani. „Am făcut un studiu şi a reieşit că dacă nu lăsăm să doarmă păsările, atunci cu bună voie vor pleca”, a precizat Kelemen Laszlo, preşedintele asociaţiei Rara Avis. Astfel, voluntari s-au înarmat cu sirene şi lanterne şi, în fiecare dimineaţă şi seară, au ieşit să gonească ciorile din oraş. Primul an a arătat că acţiunea are efect, iar primăria a decis să susţină financiar proiectul cu o sumă de 30.000 de lei. După trei ani, voluntarii au reușit să alunge toate ciorile din parc, dar intenționează să patruleze încă un an pentru a fi siguri că păsările nu se întorc.
Cum era înainte
Aceeași asociație a încercat și alte metode pentru a scăpa de ciori. În anul 2008, în parcul central din Sfântu Gheorghe erau peste 20.000 de ciori. ”Ceasornice enervante, negricioasele înaripate împânzesc cerul de la primele ore ale dimineții și umplu parcul cu croncănitul lor insistent și ascuțit. Recent reabilitat, Parcul Central este decorat uneori în această perioadă cu ciorchini de găinaț înghețat, care cum se face puțin mai cald emană un puternic miros de coteț de păsări. Vizitatoarele nu se arată deloc interesate să părăsească orașul, ba chiar se simt bine la adăpostul arborilor din parc. Prezența lor nu poate fi însă ignorată de trecătorii prin zonă, mulți dintre aceștia deranjați de mirosul și zgomotul produse de ciori, în timp ce aleile trebuie curățate și mai intens din aceleași cauze”, era descrisă în presă situația parcului din Sfântu Gheorghe în 2008.
Cronologia eșecurilor
În acea perioadă, asociația Rara Avis intenționa să utilizeze înregistrări audio din care să se audă țipătul specific de alarmă al ciorilor. Se spera că la auzul acestui sunet ciorile se vor speria și vor pleca. Proiectul gândit de reprezentanții asociației presupunea o demonstrație cu șoimi în zone populate de ciori, înregistrarea sunetelor produse de ciori în momentul când vedeau șoimii și apoi utilizarea înregistrărilor pentru alungarea altor ciori. Asociația Rara Avis a avut o inițiativă similară și înainte de 2008, când s-a dorit alungarea păsărilor cu ajutorul zgomotului făcut de sirenele de la pompieri și ambulanțe. Echipamentele de salvare nu au putut fi utilizate în acest scop, iar acțiunea a fost anulată. O altă variantă încercată de această asociație în 2004 a fost utilizarea artificiilor. Pe de altă parte, Asociația Județeană a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi din Covasna a vrut în 2003 să ucidă o parte din păsări cu o otravă specială, dar acțiunea nu a fost aprobată de autorități. Până la urmă au rezolvat creându-le insomnii.
Au migrat la Brașov
La scurt timp de la victoria anunțată de autoritățile din Sfântu Gheorghe au apărut nemulțumiri în Brașov. „Astă-vară, în Parcul Tractorul nu se putea sta pe bancă de câtă mizerie era de la ele. Acum au început să tragă tot mai mult spre interiorul cartierului, au împănat copacii, dar stau și pe acoperișuri și pe antene. Și fac un zgomot asurzitor, mai ales că sunt matinale”, spunea un brașovean pentru presa locală la începutul acestui an. Brașovenii susțin că numărul ciorilor ar fi crescut foarte mult în ultima perioadă și sunt înclinați să creadă ceea ce spune Kelemen Laszlo, reprezentantul Asociației Rara Avis, din Sf. Gheorghe, că păsările, alungate din orașul Sfântu Gheorghe, și-au găsit un nou habitat în Brașov.
Cu anticoncepționale
Probleme cu ciorile sunt și la Pitești sau Timișoara. Municipalitatea din Timișoara a încercat mai multe metode de a scăpa de ciori, dar fără prea mare succes. Primarul din localitate a anunțat chiar că este dispus să ofere un premiu pentru cel care vine cu o soluție care să aibă succes. Până acum s-a încercat alungarea păsărilor cu ajutorul aparatelor cu ultrasunete sau prin distrugerea cuiburilor. O altă idee avansată a fost instalarea unei plase peste un parc întreg, dar s-a renunțat. La un moment dat, primarul Timișoarei vorbea despre anticoncepționale pentru înaripate și simulări de împușcături sau artificii care să sperie păsările.