De câţiva ani, examenul de Bacalaureat este un fel de joc de-a „Hoţii şi vardiştii”. Elevii se străduiesc să le arate profesorilor că, oricât de mult s-ar chinui, ei tot copiază, iar dascălii se burică să demonstreze cât de vigilenţi sunt.
Toată prosteala asta are loc pe banii noştri şi spre deliciul acelor gură-cască pentru care „perlele” sunt motiv de hlizeală şi de bancuri bune. Noi spunem că sunt motiv de beţie cruntă din cauza cretinismului manifestat de puberii care-şi bat joc nu numai de viaţa lor, dar şi de punga noastră, fiindcă ne mănâncă din creiţarii plătiţi drept biruri la stat.
Oferte de furt intelectual
În timp ce Ministerul Educaţiei se luptă cu morile de vânt şi cheltuiește bani pentru sistemele de supraveghere, pe net se tot adună ofertele de sisteme de copiat la Bacalaureat. Ca orice român întreprinzător, junii au pus la cale o adevărată afacere care să le aducă nota de trecere şi diploma de Bacalaureat. Băţos, ministrul cumpără camere de supraveghere, lunete şi lupe cu care să-i vadă pe hoţi, însă nu ştiu cum se face că tot mai sunt derbedei care trec de lentila vigilentă a lui Big Brother.
Sistemele video au fost cumpărate cu banii economisiţi la plata navetei elevilor. Mai exact, la neplata biletelor de transport. Oricât ar părea de ciudat, sunt şi copii care vor să înveţe carte şi care fac sacrificii mari. Ei vin din sate aflate la marginea lumii, îşi rup pingelele înotând prin glodurile satelor ieşene ca să prindă buchea aia care să-i ajute să devină domni cu stare.
Hai cu interpelarea!
Supărat foc că ministerul a rupt de la navetă ca să cumpere binocluri pentru hoţii de la Bacalaureat, senatorul Dumitru Oprea a băgat rapid o interpelare. El consideră că „este regretabilă afectarea posibilităţii elevilor de a face navetă către şcoală în favoarea planului Ministerului Educaţiei de a cumpăra noi sisteme de supraveghere la bacalaureat”. Democrat-liberalul a cerut ministrului să prezinte costul unei astfel de investiţii, precum şi „rezultatul studiului de fezabilitate şi oportunitate privind supravegherea suplimentară a elevilor la examene”.
Dumitru Oprea consideră că Ministerul Educaţiei trebuie să explice „unde a găsit fondurile necesare pentru noul sistem, în condiţiile în care nu s-au decontat cheltuielile cu naveta din anul şcolar anterior, luându-se şi măsura de plafonare a abonamentelor elevilor, la 26 de lei”.
Grav, domnule, grav! Şi fără rezolvare, fiindcă banul cheltuit pagubă se cheamă şi unde nu pui, nu creşte. Poate senatorul ieşean o fi primind răspunsul cerut, dar elevii rămân cu naveta neplătită. Singurul lor câştig este dragostea de carte şi dorinţa de a deveni domni, nu derbedei care fură la Bac şi nici furnizori de „perle”…
Costică Dascălu