Un finanţator e întotdeauna bun la nevoie, mai ales când eşti tânăr, abia ai terminat şcoala, Bac-ul e încă o incertitudine, dar tu ai nevoie să ieşi în oraş şi să socializezi. De aceea, în România s-a inventat bugetul de stat! Nu pentru a-i sprijini pe săraci, pentru a acorda pensii sau susţinere în caz de boală. Nu! Bugetul de stat s-a inventat pentru a plăti berea cu lămâie la terasele din cartierele nu foarte centrale ale Iaşului.
Peste 1.000 de șomeri abia ieșiți de pe băncile școlii
Şi se pare că tinerii absolvenţi s-au prins deja de disponibilitatea darnicului finanţator, aşa că s-au pornit în valuri spre Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă pentru a se înscrie, aşa cum îi stă bine oricărui tânăr, la şomaj. Reprezentanţii instituţiei spun că numai în ultima lună au semnat carnete de şomaj pentru 1.149 de absolvenţi din promoţia de anul acesta. 164 dintre ei au finalizat o facultate, 942 – licee sau şcoli postliceale, iar 43 n-au reuşit să termine decât ciclul primar.
Cu toate că sunt insuficiente, sumele pe care le primeşte tineretul nemuncitor drept indemnizaţie de şomaj ajung cât să întreţină o săptămână de bere cu prietenii la terasele din Dacia, o jumătate de zi de shopping la mall sau vreo trei zile de cafele în centrul oraşului.
Conform legii, cei care în termen de 60 de zile de la absolvirea unei forme de învăţământ – pentru moment, grădiniţele nu sunt incluse… – pot primi timp de jumătate de an 250 de lei pe lună drept indemnizaţie de şomaj. „Absolvenţii pot obţine indemnizaţie de şomaj dacă în termen de 60 de zile de la absolvire s-au înregistrat la agenţia pentru ocuparea forţei de muncă din raza de domiciliu sau la un furnizor de servicii specializate acreditat. Indemnizaţia se acordă la cerere pe o perioadă de şase luni, este o sumă fixă şi se acordă lunar”, spun cei de la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă.
Numai bine, cât să sponsorizeze şi un weekend la mare, spunem noi…
Relu Şomeru