Bem cu plăcere și mai ales cu sete o halbă sau un țap de bere, dar nu ne prea gândim ce-i cu băutura asta așa de mișto, pentru care se fac cozi impresionante în marile berării. Cu certitudine, veți constata că berea are o istorie a sa faimoasă și unică, așa cum este însăși băutura care ne răcorește și ne face să ne simțim mai destinși și mai bucuroși, dacă, bineînțeles, nu se face abuz în consumarea ei.
Pentru luna de miere
Se presupune că prima formă de bere a apărut ca urmare a udării unei bucăți de pâine care a declanșat procesul de fermentare, acum circa 6.000 de ani. Însă, există legende conform cărora fabricarea berii reprezintă un pas important în evoluția omenirii. Cea mai veche scriere a Sumerului, “Epopeea lui Ghilgameș”, îl prezintă pe Enkidu, o arătare sălbatică, ospătându-se cu bucate alese și sorbind din lichidul amărui. ”Mânca până se sătura, bea lapte și cupe de bere…”, intrând astfel în lumea oamenilor. De asemenea, ceea ce noi cunoaștem astăzi sub numele de ”lună de miere” își are originea în obiceiul sumerienilor de a da tinerilor căsătoriți bere îndulcită cu miere care să le ajungă timp de o lună.
Cu paiul
Cercetările arheologice efectuate de francezi la începutul sec. al XX-lea, în vestul Iranului, au scos la lumină modul în care se consuma berea acum 3.500 de ani. În timpul săpăturilor din orașul Suza au fost descoperite în subsolurile caselor vase mari din lut, de formă sferică. Aceste ulcioare enorme erau acoperite cu plăci din ceramică cu o gaură în mijloc, prin intermediul căreia era extrasă berea. Alternativ, în gaură se introducea un pai special prin care se bea. Se presupune ca berea era băută prin pai din cauza că pe fundul vasului se depuneau sedimente în cantități mari. Se pare ca berea din acele vremuri era asemănătoare unei grăsimi groase, de culoare întunecată, fără să conțină o cantitate mare de alcool, însă foarte hrănitoare.
S-au construit piramide
Inițial, berea provenea din Babilon, iar egiptenii de acolo o importau. Ulterior, au învățat să fabrice ei înșiși spumoasa băutură. Cercetătorii au avansat ipoteza că cea mai veche rețetă de bere egipteană are o vechime de 6.000 de ani. Deși berea era o băutură foarte populară în Egiptul Antic, niciunul dintre faraoni nu s-a gândit s-o supună impozitării. Taxa pe bere a fost introdusă de faimoasa Cleopatra care a vrut să reia construcția piramidelor, iar pentru aceasta avea nevoie de bani. Astfel, a fost introdus primul impozit pe băuturi.
Băutura săracilor
Civilizația greco-romană a pus berea la stâlpul infamiei, etichetând-o drept băutură a săracilor. Micile fabrici de bere împânzeau cartierele Romei și ale cetăților grecești de unde se aprovizionau toate cârciumile. Chiar dacă era considerată băutura plebei, legenda spune că însuși împăratul Iulius Cezar ar fi fost un mare degustător și că a toastat cu bere atunci când a trecut Rubiconul cu legiunile sale pentru a cuceri Roma.
Patria berii: Germania
Cea mai mare realizare a romanilor în ceea ce privește berea a fost predarea rețetei în nordul Europei. Germanii au creat un meșteșug din berărit, transformând-o în băutura lor națională. Urmând aceeași pași ca și anticii summerieni, germanii au reușit totuși să obțină beri diferite în funcție de lemnul butoaielor în care era pusă la fermentat. În Bavaria, lângă orașul Culmbach, au fost găsite ulcioare de lut care se presupune că erau folosite cu 3.000 de ani înaintea erei noastre. Apoi, tehnologia de fabricare a berii s-a răspândit treptat în Anglia și Scandinavia, iar, după aceea, în toată lumea.
Berea călugărească
În Evul Mediu, berea era cea mai întâlnită băutură. Călugării catolici din nordul Europei și-au dat seama că datorită ingredientelor sale naturale, berea poate să fie considerată un aliment desăvârșit pentru perioada postului. Fiecare mănăstire s-a specializat în producerea unei beri cu o anumită aromă.
Rețete diverse
Comerțul cu bere a explodat în secolul al XI-lea.Tot în această perioadă au prins formă și primele asociații ale comercianților, care încercau astfel să facă față puterii feudale sau guvernamentale. În Anglia medievală, berea era apreciată în funcție de modul în care era uscat malțul. Despre galezi se spunea că doar ei pot să bea berea pe care o făceau din malț uscat cu turbă, bere cu o aromă extrem de aparte și puternică. În schimb, erau foarte apreciate de englezi berile făcute din malț uscat la foc din lemn importat din Norvegia.
Testul berii impure
Regina Elisabeta, în timp ce călătorea prin țară, trimitea curieri înainte pentru a degusta berea locală. Dacă aceasta nu se ridica la standardele necesare, o rezervă era trimisă imediat de la Londra către Regină.
Tatăl lui William Shakespeare ar fi fost degustător de bere sau “conner”. Acesta testa berea turnând o parte pe o bancă, asezându-se apoi pe aceasta în timp ce termina restul berii. Dacă era zahăr în bere, sau dacă nu era pură, pantalonii din piele pe care îi purta se lipeau de bancă după jumătate de oră.
Alocația copiilor
La sfârșitul secolului 17, alocația pentru elevii de toate vârstele de la o școală din Anglia consta în două sticle pe zi pentru că era mult mai sigură și mai bună la gust decât apa potabilă disponibilă. Berea era de asemenea comună la locul de muncă. Benjamin Franklin a înregistrat consumația zilnică de bere într-o tipografie din Londra pe care a vizitat-o. Fiecare angajat consuma o halbă înainte de micul dejun, o halbă între micul dejun și prânz, o halbă la prânz, o halbă la ora 6 și o halbă când termina lucrul.
200 de ani în România
Producția de masă a berii pe teritoriul Țărilor Române datează de la începutul secolului 19 când Johann de Gotha a inaugurat, în 1809, la marginea Bucureștilor, o fabrică de bere.
Foarte repede berăria devine o “instituție” și mai ales un punct de întâlnire important al ziariștilor, politicienilor sau oamenilor de teatru. Așa s-a creat și un limbaj specific, cum era de exemplu denumirea măsurilor de vânzare a berii. Ambianța berăriilor bucureștene de la cumpăna dintre cele două veacuri, transpare deseori în nuvelele lui Caragiale datorită în mare parte experienței sale de “vânzător de bere”.
Efecte benefice
Pentru a vorbi despre efectele pozitive ale berii asupra sănătății, aceasta trebuie consumată în cantități moderate.
- Reduce riscurile producerii unui infarct: O halbă de bere consumată zilnic îmbunătățește circulația sanguină și schimbul de substanțe nutritive.
- Reduce diabetul: Femeia – maxim o bere, bărbatul – maxim două beri și în acest fel te pornești la luptă împotriva diabetului. Humulonul, principiul activ din hamei, cel care îi dă berii gustul amar, are un efect preventiv impotriva diabetului.
- Întărește oasele: Formula magică pe care patronii de berării nu o cunosc este următoarea: etanol+siliciu+fitoestrogeni într-un pahar de 50 cl. Acesta reprezintă micul dejun al campionilor. Cercetătorii spanioli sunt cei care au făcut acest studiu pe un număr mare de femei. Radiografiile au scos la iveală faptul că berea întărește oasele.
- Are calități hidratante ca apa după un efort: Un spaniol și-a dat seama de acest lucru după o ședință de jogging. După un efort prelungit, berea nu intervine în mod negativ în procesul de rehidratare.
- Previne formarea de calculi renali: Consumul regulat și moderat de bere reduce cu până la 40% formarea acestor calculi extrem de dureroși. Cercetătorii sunt de părere că acest lucru se datorează faptului că berea conține apă.
- Îmbunătățește memoria: Mai mult, permite prevenirea bolii Alzheimer. Toate resursele de atenție ale sistemului nervos central sunt stimulate de consumul de bere.
- Te face fericit: Nu doar sănătatea corpului contează, ci și cea mentală. Gustul berii declanșează secreția de dopamină. Ceea ce înseamnă automat că un consumator moderat de bere va vedea viața cu alți ochi, poate chiar în roz.
- Protejează de cancer: Antioxidanții continuți de bere sunt polifenolii și melanoidele. Polifenolii provin atât din ingredientul principal al berii, din hamei cât și din malț. S-a dovedit faptul că berea are un conținut mai ridicat de antioxidanți ca vinul alb. Flavonoizii din hamei sunt mai eficienți decât cei din ceaiul verde și vinul roșu ceea ce înseamnă că protejează de diferite forme de cancer.
Știați că…
- Cea mai veche rețetă de bere a fost scrisă pe plăci de piatră, în urmă cu 5.000 ani?
- Hameiul folosit pentru realizarea berii face parte din aceeași familie de plante ca și marijuana, familia Cannabaceae?
- În lume, există 400 de tipuri diferite de bere. Belgia are cele mai multe tipuri diferite?
- Una din cele mai vechi legi din lume are legătură cu berea. Un rege babilonian a decretat că fiecare om trebuie să aiba o rație zilnică de bere, în funcție de statutul social?
- Cea mai scumpă bere din lume costă 1.000 de dolari (sticla) și se vinde într-un singur loc: în Londra, în barul Bierdrome?
- Cea mai veche berărie se află în Munchen, Germania, și a fost fondată în anul 1.040?
- Berea conține aproape toate mineralele de care avem nevoie ca să supraviețuim și că, tocmai de aceea, în trecut, nu era consumată doar de adulți – și copiii o foloseau ca sursă de energie și nutrienți?
- În secolul 19, în Germania, mamele beau până la 7 halbe pe zi, deoarece se considera că berea ajută la alăptat?
Cele mai faimoase festivaluri de bere
- OKTOBERFEST
Cu o istorie ce datează din 1810, Oktoberfest a impus un trend comportamental și o nouă cultură a berii, astfel că se sărbătorește cu voioșie și mare alai în multe țări europene, inclusiv România. Denumirea de “Oktoberfest” face parte din vocabularul oricărui cunoscător al berii și este, fără dar și poate, cel mai mare festival dedicat berii din Germania, Munich. Notorietatea festivalului aduce laolaltă peste 6 milioane de vizitatori în fiecare an, iar povestea a început la ideea unui subofițer din garda națională bavareză. Cu ocazia festivităților nunții lui Ludovic I al Bavariei, subofițerul a dat tonul organizării unei curse de cai, cursă pe care mireasa a denumit-o “Oktoberfest”. Cu timpul, sărbătoarea a devenit un simbol al berii și al unui stil de viață. Festivalul se ține în a doua jumătate a lunii septembrie și durează 17 zile.
- Marele Festival Britanic al Berii
Cunoscut și ca cel mai mare pub din lume, festivalul este creat special pentru entuziaștii berii englezești care pot găsi până la 450 de tipuri de bere britanică, dar și aproape 200 de tipuri de bere din țări precum Belgia, Germania sau Statele Unite ale Americii. Organizarea lui a devenit o adevărată mișcare cu tradiție în rândurile britanicilor: 1.000 de oameni se implică voluntar în desfășurarea lui, în fiecare an. Deschis de obicei în prima săptămână a lui august, festivalul aduce împreună peste 60.000 de oameni puși pe distracție și curioși, de asemenea, să afle rezultatele Campionatului Britanic de Bere, în timp ce se bucură de muzică live și jocuri tradiționale de pub.
- WEEKENDUL BERII BELGIENE
Belgienii își iau foarte în serios berea și vor ca toată lumea să știe asta! În semn de respect pentru băutura ce-i aduce împreună, festivalul belgian schimbă an de an, la începutul lui septembrie, Grand Place-ul din Bruxelles într-un izvor de bere și voie bună. Peste 450 de tipuri de bere promit o adevărată sărbătoare a berăritului belgian, recunoscut mondial pentru cea mai mare paletă de sortimente de bere din lume. Încă din Evul Mediu, cultura belgiană de bere și-a ocupat un loc de neatins, lucru pe care oricine vizitează festivalul îl va înțelege încă de la primul rând de bere. Fructată, blondă, roșie, brună – indiferent de tip, berea se servește în pahare special alese, în semn de apreciere pentru adevărații cunoscători. Cea mai interesantă parte a festivalului este dată de costumele și portul maeștrilor berari care s-au unit sub semnul cavaleriei, „Ghilda Berarilor Belgieni” și te servesc în cadrul festivalului. - FESTIVALUL BERII DE LA PRAGA
Relativ nou pe scena festivalurilor de bere, evenimentul de la Praga nu este doar unul în care te bucuri de peste 80 de sortimente ale berilor locale dintre cele mai alese. Festivalul de la Praga a devenit, în nici şase ani, și un prilej pentru delectări gurmande din bucătăria celor mai cunoscuți bucătari, măcelari și patiseri cehi. Peste 200 de localnici îmbrăcați în portul lor popular te invită să te bucuri timp de două săptămâni de un eveniment extraordinar, în jurul lunilor mai-iunie. Cei ce l-au vizitat spun că Praga, Orașul de Aur, se transformă într-un loc în care berea bună de calitate și distracția se consumă cu moderație și multă bucurie.