Ţinta procurorilor anticorupţie: rectorul cu simpatii liberale, Vasile Astărăstoae
Scandal de corupţie la Universitatea de Medicină şi Farmacie Iaşi, instituţie la cârma căreia se află rectorul cu simpatii liberale Vasile Astărăstoae, cel care ridică un salariu lunar de 10 ori mai mare decât al preşedintelui României, Traian Băsescu. Dosarul fraudelor de la UMF vizează un număr de 16 persoane, printre care se numără şi fiica preşedintelui Colegiului Medicilor, Daniela Astărăstoae. Avocaţii apărării susţin că totul nu e decât o diversiune împotriva rectorului. DNA-ul îi contrazice arătând că „s-a trucat o licitaţie cu fonduri europene în valoare de 6.418.136 lei, din care 5.393.390 lei reprezintă cheltuieli eligibile nerambursabile“.
În noaptea de 11 spre 12 octombrie 2011, cu mult după miezul nopţii, procurorul DNA Iaşi, Emilian Eva a semnat trei ordonanţe de reţinere, pentru 24 de ore, pe numele a doi directori importanţi ai UMF Iaşi, cât şi pe numele unui afacerist din Bucureşti. Este vorba despre directorul economic Dana Druguş şi Adrian Ciureanu, directorul Centrului de Comunicare, ambii de la UMF, şi nu în ultimul rând Corvin Pughin, administrator al SC Maguay Impex SRL Bucureşti. Potrivit DNA, cei trei se fac vinovaţi de infracţiuni grave de luare şi dare de mită, complicitate la infracţiunea de conflict de interese, fals şi uz de fals. Anchetatorii mai susţin că Doina Druguş ar fi primit mită un laptop marca Lenovo, prin intermediul lui Adrian Ciureanu, de la patronul SC Maguay Impex SRL. De asemenea, Ciureanu şi Druguş ar fi cerut de la firma bucureşteană 54.000 de lei pentru realizarea evenimentului “Zilele UMF”. În referatul cu propunerea de arestare preventivă, procurorii DNA precizează că Ciureanu ar fi primit şi aparatură IT în valoare de aproape 100.000 de lei pentru firma sa SC Eventer Net SRL.
Printre cei anchetaţi în dosar se numără şi doi consilieri ai Ministerului Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale care trebuiau să verifice documentele proiectului: Dănuţ Muşat şi Dan Alexandru Verner, care ar fi primit de la Adrian Ciureanu suma de 2.000 de lei, bani cu care şi-au plătit cazarea la o pensiune din Iaşi.
Astărăstoaie a ajuns la Cardio cu tensiunea 20
După discuţii aprinse între apărători şi judecători, dosarul „UMF“ a fost trimis de la Tribunal, la Curtea de Apel, cazul încăpând pe mâinile magistratului Dan Anton. În momentul în care a aflat că a fost chemat la DNA Iaşi pentru a fi interogat, rectorul Vasile Astărăstoae a făcut un puseu de tensiune, fiind internat de urgenţă la Clinica de Cardiologie de la Spitalul „Sf. Spiridon“, fapt confirmat de doctoriţa Diana Cimpoeşu, purtătorul de cuvânt al instituţiei medicale.
Lista celor suspectaţi că au deturnat fonduri europene de peste 6 milioane de lei este următoarea: Raluca Isabela Vătuiu, Victor Pânzaru, Lidia Ene, Ionuţ Negrescu, Cristina Stanciu, Mădălina Adam, Dan Verner, Dănuţ Muşat, Laurian Gabriel Tănăsescu.
Cu toate că procurorii anticorupţie susţin că deţin probe clare şi indubitabile privind deturnările de fonduri europene, apărătorii inculpaţilor şi învinuiţilor arată că infracţiunile nu sunt fondate. „Acuzaţiile sunt o mare prostie“, consideră avocata Maria Aldea, care o apără pe Daniela Druguş.
În aceeaşi notă continuă şi avocatul Liviu Bran, care-l reprezintă în justiţie pe directorul Adrian Ciureanu: „Clientul meu a explicat concret că a fost vorba despre un proiect european derulat la vedere, cu respectarea tuturor dispoziţiilor legale“.
Surse informate din sfera politicului susţin însă că „se doreşte debarcarea lui Vasile Astărăstoae din toate funcţiile de conducere deţinute în prezent, cu ajutorul DNA-ului“.
Straniu este faptul că, la începutul acestui an, „previziunile” privind mişcarea de trupe de la UMF, la care asistăm acum, fuseseră lansate din partea şefilor Casei Judeţene de Sănătate, mai precis, de pedelistul Iulian Şerban. Acesta din urmă fusese acuzat direct de rectorul Astărăstoae de nereguli grosolane privind administrarea banilor din Sănătatea ieşeană. Rezultatul?