O mănăstire monument istoric, veche de peste 350 de ani, este lăsată să se dărâme, fără ca autoritățile laice sau înaltele fețe bisericești să găsească fondurile necesare restaurării. Mănăstirea Bârnova, aflată la 10 kilometri de Iași, altădată un simbol al ortodoxiei din partea aceasta de țară, se află într-un stadiu avansat de degradare. O haită de câini tineri o veghează pe acest ireversibil drum.
A rămas panoul
Biserica din centrul ansamblului are bucăți întregi de tencuială căzută, apa s-a infiltrat și a măcinat piatra prin zeci, poate chiar sute de locuri. Sunt semne de cârpeală, cimentuiri superficiale care au sluțit fața bisericii. Și dantelăria de piatră de pe exterior este puternic afectată. În curte, chiliile (fostul Palat Domnesc) stau într-un echilibru precar, până și o rafală mai puternică de vânt ar putea să le facă una cu pământul. Lângă chilii e un panou alb-negru, ruginit, care anunța, în urmă cu mulți ani, demararea lucrărilor de restaurare, prin Ministerul Culturii. Evident, lucrarea nu a fost finalizată niciodată. De fapt, nici pe panou nu e trecut vreun termen limită de execuție sau valoarea investiției. Aceste rămășițe ale Palatului Domnesc trebuiau restaurate încă din 1999. Constructorii le-au protejat printr-o șarpantă din lemn, peste care au pus o învelitoare. Acum, schelele, zidurile, treptele, absolut întreaga construcție stă să cadă.
Calcar de la Repedea
Deși aparent arată mai bine, nici zidul de incintă și nici turnul clopotniței nu se află într-o stare grozavă. Ambele au fost realizate din calcar sarmatic sfărâmicios, de la Repedea, de slabă calitate. Din această cauză și asupra acestor obiective au fost desfășurate de-a lungul timpului multiple lucrări de refacere. Și în cazul lor, acum, sunt necesare intervenții rapide și de anvergură pentru a nu se pierde sub efectul intemperiilor.
Necesar: 4 milioane euro
Fix acum un an, presa locală relata că Mănăstirea Bârnova va fi reabilitată cu fonduri europene. Timp de un an, până în această săptămână, nu s-a mai întâmplat nimic. Abia miercuri, 24 august, a fost înaintată cererea de finanțare către Agenția de Dezvoltare Nord-Est pentru obținerea celor 19,7 milioane de lei necesare reabilitării. Pe lista monumentelor pentru care se caută bani se află Palatul Braunstein, Palatul Cantacuzino-Paşcanu din Paşcani, mănăstirile Frumoasa, Bârnova şi Cetăţuia, biserica Vovidenie din Iași. Pentru toate ar fi necesare 95,8 milioane de lei, adică jumătate din alocarea aferentă întregii Regiuni Nord-Est. Deci nu toate vor fi finanțate. Intră Bârnova? Greu de spus.
Reparații repetate
Mănăstirea Bârnova a avut o istorie zbuciumată. Primele restaurări s-au efectuat în 1875. A urmat o altă intervenție în 1902. „Ce păcat că un monument așa de frumos cum este acesta, așa de impunător, trainic și vrednic de a fi cercetat de lume, stă mai deșert cu anii, căci mai nimene din lumea romînească nu’l cunoaște, cum este el situat în singurătatea în care se găsește și cu nepasarea celor ce ar trebui să vegheze asupra unor atari sfinte locașuri”, spunea istoricul N.A. Bogdan la începutul secolului al XX-lea. Alte lucrări s-au desfășurat în 1913, 1925, 1943, dar și între anii 1968-1970, 2007, 2011.
- Mănăstirea a fost ctitorită de domnitorul Moldovei, Miron Barnovschi-Movilă, de la care își trage și denumirea, iar lucrările au fost terminate de domnitorul Eustratie Dabija (1661-1666)
- Mănăstirea Bârnova are două hramuri:
– Sfântul Gheorghe (23 aprilie) — păstrat de la bisericuța de lemn
– Tăierea Capului Sf. Ioan Botezătorul (29 august) — de la Dabija Vodă