Anunţ bombă venit din partea ADS. Jupânul Culiţă Tărâţă, unul dintre cei mai mari şmecheri dintre producătorii agricoli din România, îmbogăţit peste noapte de către Ion Iliescu & Co., alături de partidul cu trei trandafiri roşii la butonieră, a pierdut definitiv Insula Mare a Brăilei (IMB), perla comoarei şi a avuţiei sale, în favoarea lui Constantin Duluţe, un fost amic şi apropiat al familiei. Împroprietărit de fosta guvernare pesedistă cu activele din Insula Mare a Brailei, Duluţe şi-a ascuns ingineriile financiare în spatele unei bătrâne bolnave, în vârstă de 82 de ani, Anica Nacu, mătuşa sa din Vaslui, o fostă croitoreasă care a fost trecută ca acţionară în mai multe societăţi comerciale patronate din umbră de evazionist.
Potrivit declaraţiei şoc făcute recent de preşedintele Agenţiei Domeniilor Statului (ADS), Radu Cristescu, terenurile situate în Insula Mare a Brăilei, care au aparţinut lui Culiţă Tărâţă, urmează să treacă în concesiunea firmei ieşene Agricost, care va fi noul concesionar. Astfel, circa 56.000 de hectare de teren, care până acum au fost exploatate prin intermediul TCE 3 Brazi, firmă ce-i aparţine lui Tărâţă, vor trece în concesiunea administratorului Constantin Duluţe. „Există o hotărâre judecătorească care ne obligă să concesionăm prin atribuire directă Insula Mare a Brăilei către o firmă din Iaşi, e vorba de Agricost. Trebuie să o dăm neapărat. Aceste terenuri nu vor mai fi ale societăţii TCE 3 Brazi. Punerea în posesie va avea loc în cursul acestei luni“, a confirmat tranzacţia, Radu Cristescu, şeful cel mare al ADS.
De partea cealaltă, Culiţă Tărâţă, amic cu Duluţe, nu doreşte nici în ruptul capului să audă măcar de această concesionare. Culiţă neagă totalmente posibilitatea de a-şi pierde definitiv pământurile şi bogăţiile. „Aceşti domni de la ADS habar nu au despre ce vorbesc. Şi eu deţin o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă“, mărturiseşte Tărâţă, încă stăpân al Insulei.
Firma Agricost Iaşi aparţine oamenilor de afaceri Constantin Duluţe şi olandezului Lijckle Kuipers. În 2009, această firmă raporta afaceri de 0,2 milioane de euro, patru angajaţi şi un profit de doar 9.000 de euro. Kuipers este acţionar şi în cadrul companiei Primo Cezar din Braşov, care deţine cel mai mare număr de bovine din România – circa 3.000, conform datelor Agenţiei pentru Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA).
Cum au prădat Duluţe şi prietenul său Tărâţă, bogăţiile imense ale Insulei
Dar cine este acest personaj misterior Constantin Duluţe care a reuşit să pună mâna pe perla coroanei şi avuţia boierului pesedist Culiţă Tărâţă? Duluţe a fost implicat în cea mai mare afacere cu terenuri din ultimele două decenii din judeţul Vaslui, în urma căreia a pus mâna pe terenuri de 40 de milioane de euro la preţul a două hârburi de Dacii 1300. Afacerea s-a tranşat în anul 2000, când Duluţe era angajat în funcţia de consilier de afaceri al lui Gheorghe Strungariu, patronul Cerealcom Vaslui. Pentru a nu fi implicat direct în tranzacţie, Duluţe a trecut-o în hârtiile de vânzare-cumpărare pe mătuşa sa, Anica Nacu. Cu suma de 374.850.000 lei, Constantin Duluţe a luat apoi 100 de hectare de teren, la ieşirea din Bârlad, pe DN 24 Bucureşti – Iaşi, teren care, la preţul zonei, valora atunci peste 40 de milioane de euro. În perioada noiembrie 2005 – primăvara lui 2006, Duluţe, patronul activelor din Insula Mare a Brailei, a fost interogat de mai multe ori de procurorii Secţiei teritoriale Iaşi a DNA. Procurorii l-au audiat în legătură cu afacerea cu terenuri aparţinând SC Hidrotehnica SA, prin care acesta a cumpărat cu doar 300 de milioane de lei terenuri ce valorau câteva zeci de milioane de euro, dar şi afaceri cu TVA rambursat ilegal, pe care Duluţe le-a făcut atunci împreună cu amicul său CuliţăTărâţă.
Judecat şi achitat de Tribunalul Buzău, deşi a jefuit statul român de peste 20 milioane de euro
După luni de anchetă, procurorul Corneliu Marian Gheorghiţă, de la DNA Iaşi, l-a trimis în judecată pe patronul SC Agricost Iaşi pentru prejudicierea statului român cu fabuloasa sumă de 20 milioane de euro. Anchetatorii ieşeni anticorupţie au verificat modul în care Duluţe s-a folosit de mătuşa sa, Anica Nacu, pentru a achiziţiona aproape 100 de hectare de teren, la un preţ de 500 lei/mp, teren situat la intrarea în Bârlad. Ulterior, beneficiind de „proptele mari“ şi mai ales de sprijin politic, evazionistul a scăpat de puşcărie fiind achitat de judecătorii Tribunalului Buzău. Mai mult, Constantin Duluţe a făcut în urmă cu zece ani exporturi de cherestea, domeniul favorit al lui Culiţă Tărâţă, realizând într-un singur an o cifră de afaceri de 55,5 miliarde lei vechi. Afaceristul care urmează să preia în această lună Insula Mare a Brăilei este originar din comuna Cotnari, judeţul Iaşi.
În perioada 1985–1996, Duluţe a fost director la SC Agrocomplex Bârlad, una dintre firmele cele mai prospere din agricultura românească, pe care a „măritat-o“ în 2001 cu 50 miliarde de lei. Ulterior, până în vara lui 1999, evazionistul a fost directorul Direcţiei Agricole Vaslui, după care a revenit ca director la firma de la care a plecat. La sfârşitul anului 2001, Constantin Duluţe a înfiinţat Agricost SRL Iaşi (societate care se ocupă acum de comercializarea de seminţe şi nutreţuri) şi împreună cu amicul său, Culiţă Tărâţă, care administrează firma TCE 3 Brazi, au prăduit cum au ştiut mai bine, imensele terenuri agricole şi păşunile amplasate în Insula Mare a Brăilei.