Un dosar cu ţepi la Curtea de Apel Iaşi

Fosta şefă a Camerei Regionale de Comerţ şi Industrie Iaşi, are şanse să scape de puşcărie. Cel puţin deocamdată

Surse din anturajul celor care împart dreptatea la Palatul de Justiţie, ne-au şoptit încet şi discret la urechea stângă, ori cea dreaptă, nu mai ţinem minte (de fapt, nici nu mai contează), că frumoasa brunetă Magda Ţepoi, ex-directoarea CCI Iaşi (n.r. – Camera de Comerţ şi Industrie) ar avea şanse maxime ca să scape de puşcărie. Cel puţin deocamdată. Motivul întoarcerii sentinţei cu 360 de grade, deci şi a dosarului penal la origini, l-ar constitui faptul că Măgduţa nu ar fi fost judecată de o instanţă competentă, aşa cum prevede legea.

Întoarcerea la origini

Dar despre ce este vorba, mai pe româneşte. Se ştie că prejudiciul invocat de procurorii anticorupţie referitor la deturnarea fondurilor europene depăşeşte suma de 211.000 de euro. În acest caz, apărătorii susţin că infracţiunile sunt de o gravitate mai mare şi, astfel, într-o primă fază, nu magistraţii de la Judecătorie ar fi trebuit să o judece şi să o condamne pe Măgduţa, ci Tribunalul. Cu alte cuvinte, competenţa materială ar fi trebuit să revină celei  de-a doua instituţii iar judecata de fond să se facă doar de către magistraţii Tribunalului. Altfel spus, degeaba s-au chinuit magistraţii de la Judecătorie ca să soluţioneze cazul.

Dacă pentru mulţi dintre apărători şi judecători această problemă a instanţei competente care să o judece pe Ţepoi reprezintă doar o simplă chichiţă avocăţească menită să mai tragă de timp ori să facă ceva valuri-văluşoare, pentru magistraţii de la instanţa superioară, recte Curtea de Apel Iaşi, problema este una serioasă şi de luat în seamă. Aceleaşi surse din Justiţie ne-au explicat că dilema este întemeiată şi că dosarul Măgduţei ar putea fi trimis la Tribunalul pentru o judecată competentă. În cazul în care dosarul de corupţie prin deturnarea de fonduri europene se va întoarce la Tribunalul Judeţean, unde se va judeca pe fond, Măgduţa poate să stea liniştită încă… un cincinal.

Verdict amânat pe 28 iunie

La Judecătorie, Magda Ţepoi a fost condamnată la o pedeapsă de 5 ani şi 6 luni de închisoare pentru folosirea sau prezentarea de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, având ca rezultat obţinerea pe nedrept a fondurilor din bugetul general al Comunităţii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele lor. Magda Ţepoi a fost trimisă în judecată de procurorii DNA – structura centrală, în anul 2005. Iniţial, magistraţii au cercetat-o pe ieşeancă pentru că ar fi deturnat peste 211.000 euro din fonduri europene, dar, în cele din urmă, prejudiciul s-a recalculat la valoarea de 133.000 euro. Potrivit actului de inculpare, banii respectivi ar fi reprezentat o parte din finanţarea unui proiect european cu fonduri nerambursabile, derulat în perioada 2003-2004. Frauda s-ar fi realizat în cea mai mare parte prin intermediul unor contracte de publicitate. Banii plătiţi firmelor favorizate la licitaţiile pentru implementarea proiectului PHARE s-ar fi întors apoi la Camera de Comerţ prin intermediul unor contracte de publicitate pe site-ul Camerei sau în publicaţia „Lumea ieşeanului”, fostul ziar al PNL-ului şi al baronului local  Relu Fenechiu.

Pe 21 iunie, magistraţii Curţii de Apel Iaşi nu au putut lua o hotărâre cu privire la soarta Magdei Ţepoi, drept pentru care au amânat pronunţarea recursului peste o săptămână, mai precis, la data de 28 iunie 2011. Pe parcursul procesului, Ţepoi a susţinut că este nevinovată şi că acuzaţiile procurorilor sunt nefondate.



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *