Panică mare, dragi consumatori de informații, în redacțiile ziarelor, posturilor de radio și de televiziune locale: un jucător redutabil își pregătește intrarea pe piață, amenințând bugetele de publicitate, disponibilitatea surselor și credibilitatea și așa subțiate ale canalelor media din dulcele târg! Nu este vorba de o inițiativă privată – să fim serioși, care patron mai bagă bani în presă în zilele astea?! – ci, normal, de un „buletin informativ al Consiliului Județean”, care, dacă experiența într-ale politicii nu ne înșeală prea tare, ar trebui să apară în perioada următoare. În urma votului aleșilor județeni și pe banii și întru beneficiul de imagine al Consiliului, se înțelege…
Ca oameni cu oarecare presă la bord, ne-am putea da cu părerea despre viitorul nume al „buletinului”, despre structura și componența „redacției”, politica editorială și toate cele care compun, în general, o gazetă. Nu o s-o facem. Mai întâi, pentru că, în general, ne cam ferim să vorbim despre isprăvile celorlalți gazetari. În al doilea rând, pentru că nu dăm idei și sfaturi gratis. În al treilea rând, pentru că, judecând după semnele premergătoare apariției „buletinului”, ne e teamă să nu facem reclamă la o catastrofă.
Iar când vorbim de „semne” ne referim la „nota de fundamentare” a proiectului de hotărâre care a fost discutat în ședința de joi a Consiliului Județean. Pentru cine a deschis ceva mai târziu manualele de administrație publică, „nota de fundamentare” ar trebuie să fie argumentul suprem, elaborat de un „specialist” incontestabil, care să stea la baza deliberării și deciziei aleșilor. Ei bine, „nota de fundamentare” despre care vorbim e un fel de manual de „cum să stâlcim limba română”, o colecție de mo(n)stre feroce de limbaj birocratic, un DOOM pe invers. N-o să ne legăm de competențele lipitorului de afișe care a elaborat documentul și nu o să insistăm nici asupra forței argumentației; credem că e suficient să vă dăm doar câteva exemple pe care să le judecați singuri:
– „scopul creșterii gradului de conștientizare al acesteia (nu «a» acesteia?!; apoi, conștientizare cu privire la ce?!)”
– „recunoașterea efortului managerial și al (de fapt, «a», nu?!) calității actului administrativ”
– „crearea unui brand pentru pentru (am înțeles din prima…) județul Iași”
– „date pentru (ce vă mai place «pentru»…) relevante”
– „tehnoredactarea și conținutul buletinului informativ va fi asigurat (nu «vor fi asigurate»?!) de personal specializat din cadrul instituției, dar și de personal atras pe bază de contract prestări servicii”
– „machetarea, printarea și distribuția unui număr lunar de 50.000/lunar (de două ori «lunar»; adică, bilunar?!)”
Ei, ce ziceți? Noi vorbeam de o „catastrofă”…; dacă „buletinul informativ” va arăta ca „nota de fundamentare”, tare ne e teamă că va fi una de proporții… județene!
Cuierul de Iași