Un om şi-o chitară: Mircea Vintilă la Clubul Presei din Iaşi

Mircea Vintila

Mircea Vintila

Mircea Vintilă, unul dintre cei mai îndrăgiţi artişti din folkul românesc, va susţine, pe 24 februarie 2011, un spectacol de zile mari, la Clubul Presei Ieşene, situat în spatele blocului „Gulliver”.
„Vino cu mine, surâzi şi vino” este titlul spectacolului oferit ieşenilor, piesa cu acelaşi nume făcând parte de pe cel mai bun album folk al anului 2000, „Madama de pică”.

„Omul cu chitara – Mircea Vintilă” şi-a început cariera muzicală odată cu “generaţia de aur” a folkului. Nea Mircea, cum îl strigă toţi amicii, a participat la primele festivaluri de folk studenţesc, alături de nume mari cum ar fi Mircea Bodolan, Marcela Saftiuc sau Doru Stănculescu. Vintilă s-a remarcat imediat câştigând chiar una din primele ediţii folk la care a participat, piesa sa de rezistenţă fiind „Lordul John”. În anii care au urmat, Nea Mircea a continuat să compună cântece pline de melodicitate şi sens, pe care le îndrăgim şi azi: „Hanul lui Manuc”, „Bade Ioane”, „Făt-Frumos”, „Mielul”, sau „Noros Cecer”, toate făcând parte de pe celebrul album folk „Madama de pică”.
Din 1992, numele lui Vintilă e asociat cu „Pasărea Colibri”, grupul care s-a născut din întâlnirea cu regretatul actor Florian Pittiş, apoi cu Mircea Baniciu şi Vlady Cnejevici, grup al cărei activitate a dus-o mai departe şi după „plecarea la ceruri” a celebrului şi sentimentalului „Moţu”.

Nea Mircea – un titan al folkului românesc de bună calitate

Mircea Vintilă are o activitate discografică şi concertistică extrem de bogată. Cântecele sale debordează de melodicitate şi o atenţie deosebită acordată “vorbelor”. De la „Lordul John” la „Dramă de cartier”, fanii au savurat de-a lungul vremii o listă întreagă de adevărate hituri. Nea Mircea s-a născut pe 23 martie 1949, la Bucureşti, şi a fost interesat de muzică din copilărie. A urmat Şcoala de Muzică (clasa violă), iar între anii 1974-1980 a terminat „Liceul Lazăr”, absolvind apoi Institutul de Construcţii. Cantautorul a fost prezent pe scenă alături de prestigioşi artişti cum ar fi: Mircea Florian, Marcela Saftiuc, Doru Stănculescu, dar recunoaşterea talentului său a dobândit-o în Cenaclul Flacăra. La cea de-a doua ediţie a Festivalului “Primăvara baladelor”, Mircea Vintilă câştigă „Marele Premiu” cu piesa “Lordul John”. Cu celebra melodie “Bade Ioane” câştigă apoi şi premiul „Teletop” al Televiziunii Române, iar cu piesa “Făt Frumos” ia premiul Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România. În 1975 lansează un disc single, „Hanul lui Manuc – Bade Ioane”. Urmează primul LP de mare succes, în 1976, intitulat „Crezul meu”, o parte din piese fiind orchestrate de nu mai puţin celebrul Dan Andrei Aldea. În 1982, urmează un alt LP „Peripeţii noi” şi apoi, în 1986, albumul intitulat „Mircea Vintilă”. (Titlul original era „Se retrage la Vatra Luminoasă”, dar nu a fost acceptat). În perioada 1978 – 1984 au fost editate două compilaţii folk pe care apare în total cu patru piese. Nea Mircea primeşte, în 1990, Marele Premiu pentru întreaga sa activitate, în cadrul Festivalului Naţional de Muzică Folk “Om bun”.

Despărţirea de „Moţul” Pittiş l-a îndurerat peste măsură

Urmează o serie de turnee în Austria, Franţa, Germania, Rusia şi Slovacia. Susţine spectacolul “Faţă în faţă cu lumea” la Teatrul „Bulandra”, alături de Florian Pittiş cu care, în anul 1992, editează albumul Nu trântiţi uşa. La acest album colaborează pentru prima dată cu Mircea Baniciu şi Vlady Cnejevici, care s-au implicat ca orchestratori în realizarea materialului. În 1992 fondează, împreună cu Mircea Baniciu, Florian Pittiş şi Vlady Cnejevici, grupul „Pasărea Colibri”, desfăşurând o prestigioasă activitate discografică şi de turneu în ţară şi străinătate (SUA, Canada, Germania). Trei ani de pauză discografică au însemnat destule schimbări. În primul rând – despărţirea, în vara anului 2003 – de „Pasărea Colibri”, alături de care a mai lansat în acest interval două LP-uri – „Încă 2000 De Ani” (2001) şi „10 Ani” (2003) -, ambele la Roton. În plus, Vintilă a semnat un contract cu o nouă casă de discuri, părăsind Roton-ul pentru Intercont Music. O altă noutate o reprezintă Trupa “Brambura”, care îl acompaniază pe muzicianul Vintilă în concerte. Grupul este compus din instrumentişti de valoare: Eugen Caminschi (chitară), Gelu Ionescu (claviaturi), Vadim Tichişan (tobe), Cătălin Creţeanu (bas), Elena Pavel şi Andrada Popa (backing vocal).



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *