Un profesor din Iaşi l-a dat în judecată pe Băsescu

Supărat că Preşedintele Traian Băsescu nu a aprobat proiectului de lege privind pensiile de stat în forma iniţială, în care a fost prevăzut de Guvernul României, un profesor din Iaşi l-a dat în judecată pe şeful statului.

Corneliu Căileanu a cerut judecătorilor de la Curtea de Apel Iaşi să-l oblige pe preşedinte la plata unor daune morale de… un leu.

Traian Basescu

Traian Basescu

După ce a trimis mai multe scrisori Preşedintelui, prin care şi-a manifestat dezacordul privind decizia lui Băsescu de a nu promulga varianta iniţială a legii, Căileanu a decis să-l acţioneze în instanţă pe şeful statului.

În cererea adresată instanţei de judecată, profesorul ieşean a arătat că Traian Băsescu a încălcat Constituţia: „Decizia preşedintelui de a nu promulga legea în forma propusă de Guvern şi cenzurată de Parlament şi Curtea Constituţională reprezintă o încălcare evidentă a Constituţiei. Subsemnatul se simte neliniştit, frustrat, chiar ameninţat de situaţia în care funcţia de preşedinte al României ar fi ocupată de o persoană care încalcă prevederile Constituţiei”.

Primul termen de judecată a fost stabilit pentru 3 martie.

Mulţumiri din partea Cotrocenilor

La scrisorile trimise Preşedintelui, profesorul ieşean a primit doar nişte răspunsuri protocolare. În condiţiile în care mai mult ca sigur niciuna dintre petiţiile trimise de Căileanu n-au ajuns vreodată pe masa preşedinteului, unul dintre comunicatele primite din partea Cotroceniului sună cam aşa: „Am primit mesajul dumneavoastră şi am supus atenţiei preşedintelui Traian Băsescu punctele dumneavoastră de vedere. Domnia sa vă mulţumeşte pe această cale şi vă asigură că aşteaptă în continuare opiniile şi comentariile dumneavoastră”.

Procesoman de serviciu

Profesorul Corneliu Căileanu este cunoscut în lumea magistraţilor ca un adevărat „procesoman de serviciu“.

În 2006, Căileanu a dat în judecată Tribunalul Iaşi pentru că o decizie judecătorească nu a fost motivată într-un timp mai scurt. Profesorul s-a plâns că nu a primit decizia motivată a Tribunalului într-un caz în care o reprezenta pe mama sa şi se referea la un proces-verbal de contravenţie emis pe numele mamei. În solicitarea adresată instanţei, Căileanu spunea că decizia îi este cerută insistent de Curtea Europeană a Drepturilor Omului pentru completarea dosarului existent la această instanţă.

Mai mult, procesomanul s-a plâns la CEDO privind mai multe aspecte, printre care agresarea mamei sale şi problemele cu asociaţia de locatari pentru accesul în uscător. Aşa cum era normal, magistraţii i-au respins acţiunea.

Tot în 2006, Căileanu a dat în judecată Tribunalul pentru că nu a intrat în timp util în posesia unei hotărâri cu privire la cererea sa de a fi despăgubit de Primărie. Potrivit lui Căileanu, conflictul dintre el şi Primărie ar fi pornit de la faptul că edilii nu i-au răspuns în termenul legal, de 30 de zile, la o serie de petiţii.

În 2007, profesorul ieşean a sesizat Curtea Constituţională pentru că primarul Iaşului, Gheorghe Nichita, nu a dorit să-i răspundă la mai multe petiţii.

Răspunsul Curţii Constituţionale a fost respingerea ca neîntemeiată a cererii privind liberul acces la informaţiile de interes public.



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *