V-am mai spus că, în ciuda gălăgiei – altfel, tot mai leșinate din cauza caniculei și a lipsei de miză – de pe Facebook, „a-teismul” face prozeliți, capătă adepți și câștigă susținători tot mai importanți. După ce ministrul Mediului, social-democrata Rovana Plumb, și-a manifestat plăcerea de a merge cu tocuri pe pietrele pietonalului Ștefan cel Mare, și după ce până și ministrul Culturii, liberalul Daniel Barbu, s-a arătat încântat că, în lipsa teilor și în ciuda miopiei, vede mult mai bine Palatul Culturii, cel pentru care încă refuză să dea banii mult așteptați, iată că a venit rândul scorțoșilor – și, altfel, ecologiștilor – europeni să ia partea „drujbarilor” din Palatul Roznovanu.
De preşedintele Consiliului European al Urbaniştilor e vorba, Hendrik W. van der Kamp, care, venit la Iași pentru a susține o „conferință motivațională” în cadrul Festivalului Internațional al Educației, nu a ratat prilejul de a comite câteva amabilități la adresa gazdelor sale din Palatul Roznovanu. Dacă ar fi să ne luăm după comunicatorii din Primărie, cetățeanul ar fi declarat că „îi place foarte mult Iașul, mai ales modul în care a fost pus în valoare Palatul Culturii, atât de proiectul Palas, cât și de zona pietonală de pe Ștefan cel Mare” și ar fi spus ceva de genul: „Apreciez faptul că aveți foarte multe proiecte pe fonduri europene și faptul că ați avut îndrăzneala să modernizați orașul în ansamblul său”. Fiindcă, deși nu suntem „teiști”, nu putem să avem nici noi completă încredere în actele manipulatorii ale Primăriei, am apelat la presa locală, al cărei lider autoproclamat, dar încă nedetronat, scrie că „Liderul european al urbaniştilor (este) încântat de pietonalul Ştefan cel Mare”; gazeta îl citează pe urbanist vorbind despre nevoia de strategii, direcții, concepte, planuri, consultări, dezbateri publice și alte chestii plictisitoare, dar nu ezită să noteze că „expertul a declarat că îi place bulevardul Ştefan cel Mare şi că măsurile luate de Primărie şi amplu dezbătute de comunitatea locală îşi vor arăta beneficiile în viitor”.
Să ne înțelegem: individul nu-i un terchea-berchea care se bagă în seamă, vreun fost arhitect-șef cu porniri liricoide și frustrări politice, ca Ionel Oancea, și nici vreun personaj instabil cu experiență urbanistică la Pașcani, precum George Carapanu, ci un fel de șef al urbaniștilor din Europa, arhitect pentru guvernul din Irlanda, prof universitar și cercetător cu patalama. Adică, un tip cu capul cât soba în domeniul lui, care, în principiu, știe despre ce-i vorba.
Sigur, „teiștii” ar putea avea dreptate să minimalizeze pierderile de imagine și de cauză printr-un proces de intenție de genul că „e normal ca niciunul dintre invitații primăriei să nu critice primăria, atâta vreme cât aceștia sunt cazați, duși la masă și plimbați pe bani publici”. E de bun simț, într-adevăr, ca, dacă ești invitat la masă, să nu te apuci să-ți faci nevoile în sufrageria omului. Pe de altă parte, când ești ditai președintele unei organizații internaționale, cât ar fi ea de lipsită de pârghii, mai ales dacă ai ceva școală și carieră occidentală, nu prea îți dă mâna să-ți dai cu firma în cap făcând elogiul unor aberații sau jurându-te, cu martori, că albul e negru.
În ceea ce ne privește, nu putem să nu constatăm că, atât timp cât teiul lui Eminescu din Copou nu este tăiat de vreun Dorel cu inițiativă, disputa dintre „teiști” și „a-teiști” s-a dezechilibrat evident. Și mai punem pariu că, odată cu vacanța studenților, și brava societate civilă ieșeană își va vedea de treburi mai importante, cum ar fi drumețiile montane și petrecerile la Vama Veche, obligatoriu cu poze pe Facebook… Așa că mai vedem de la 1 octombrie încolo…
Dublin Pub