La 2-3 ani după intrarea României în Uniunea Europeană, au început să apară statisticile comparative între „noi” și „ei”. De-acum, ne-am obișnuit să tot auzim că suntem pe primul loc în UE la chestiile nasoale și pe ultimul, la cele pozitive. Sau, al doilea, respectiv penultimul, la concurență cu Bulgaria. De o astfel de statistică vom vorbi și noi puțin. Dacă ne luăm după Institutul european de statistică, Eurostat, cam o locuință din 5 este supraaglomerată, iar 42% dintre locuințele europene sunt la bloc. Firește, și aici ne clasăm prea puțin onorabil. Peste jumătate din locuințele din România sunt supraaglomerate, iar 38% dintre ele se află la bloc. Situația este firească, dacă ne referim la normele europene, care spun că un om trebuie să beneficieze de 30 mp de locuință pentru a se putea simți în largul lui. La noi, media este de 15 mp de spațiu locativ pe cap de locuitor, adică doar jumătate. Criza din anii trecuți a agravat situația. Nu rare au fost ocaziile când un apartament de două camere, cu spații generoase, a fost transformat în apartament de trei camere, ca să se vândă mai ușor, familiilor cu copii. Sau în care un proiect de bloc cu apartamente de 70 mp a fost transformat în bloc de apartamente cu două camere de câte 40 mp, pentru a putea fi vândute.
Buciumul, epuizat
Lucrurile au început în ultima vreme să se schimbe din acest punct de vedere. Piața imobiliară a reînceput să miște, iar proiectele imobiliare care vizează în primul rând confortul au redevenit prioritare pentru dezvoltatori. De menționat că Buciumul este aproape epuizat, din punct de vedere imobiliar. Puțin se mai construiește acolo. Poate și din cauza faptului că zona a rămas neurbanizată, în pofida sutelor de vile construite încă din anii ’90. Țineți minte probabil articolele din ziare despre asfaltul lipsă în zonă sau despre desele întreruperi ale apei, din cauza conductelor subdimensionate. În afara proiectelor individuale, în Bucium se construiește ieftin. În general, proiecte de vile duplex sau chiar triplex. Acest gen de construcții are avantajul că utilizează la maxim terenul disponibil. Nu se mai construiește o vilă pe 1.000 mp, ci două vile, lipite una de alta, pe doar 500 mp sau trei, pe 750 mp.
Teren puțin
Confort House, din Valea Adâncă, este un alt model de acest tip. Sunt patru vile duplex a 120 mp, fiecare dispunând de o palmă de teren de 250 mp, cât pentru a organiza un grătar în familie. Green Garden Residence, de pe aleea Strugurilor, este un alt ansamblu care utilizează modelul duplex. Pe 4.400 mp, cât este tot cartierul, încap 24 de vile duplex a 65 mp pentru fiecare locuință. Un living la parter și două dormitoare la etaj reprezintă noul model de locuință familială. Are marele avantaj că este situat la unul, maxim doi kilometri de piața CUG, Selgros sau Lidl, adică practic în oraș. În plus, un gard care înconjoară tot cartierul asigură liniștea într-o zonă altfel destul de incertă din punctul de vedere al siguranței. Lipsa asfaltului, eterna problemă în noile zone rezidențiale, reprezintă principalul impediment.
De tot felul
La Miroslava, noua zonă de interes imobiliar, aproape că nu ai loc să arunci un ac de șantiere. În afară de Confort House, de care am vorbit mai sus, putem menționa Orizont House, Familiar Residence și altele asemenea. Orizont House este un ansamblu de 9 case a cinci camere, cu beci și terasă, pe loturi de teren de câte 460 mp, la 5 minute de aleea Tudor Neculai. Familiar Residence oferă case de 100 mp, cu un living și trei camere. Ansamblul reprezintă modelul de utilizare maximă a terenului, așa-numitele „vile înșiruite”. Practic, fiecare casă este construită lângă alta, având un perete comun. Dacă vecinul se ceartă cu nevasta, îl auzi sigur. O mică grădină în fața casei este nota care face diferența față de bloc, deși pătrățelul de iarbă nu este mai mare decât spațiul verde disponibil în oraș. Doar că este al tău.
Peste tot
Același sistem este aplicat și la Mayo Residence, în zona Popasului Păcurari. Sunt tot vile înșiruite, de 110 mp suprafață locuibilă, cu 180 sau 280 mp de teren. Modelul este aproape același ca și altele pe care le-am pomenit: casă cu etaj, living și trei dormitoare la etaj. Stejarul Residence, pe Poitiers, este tot un ansamblu de vile înșiruite: 8 bucăți, tot cu living și trei dormitoare, dar cu ceva mai mult teren, adică 350-400 mp.
Pe orizontală
Modelul vilelor înșiruite, cu trei sau patru camere și suprafețe de 80-110 mp este aplicat aproape fără excepție la noile ansambluri imobiliare din preajma Iașului. Un astfel de proiect, Family Residence, a ajuns la al patrulea ansamblu construit. Ce îl face să aibă atâta succes? Firește, prețul. O astfel de vilă, în care intimitatea este minimă, în care dacă deschizi geamul la etaj, poți juca table cu vecinul peste gard, se vinde la prețul unui apartament. Cu 53-65.000 de euro, devii proprietarul unei case. Asta înseamnă practic aproximativ 500-650 euro/mp construit, ceea ce este un minim sub care este aproape imposibil de coborât. Practic, sătui de stat la bloc pe verticală, ieșenii se mută la blocuri construite pe orizontală. Iluzia unei locuințe pe pământ este suficientă pentru a asigura succesul noului model de proiect imobiliar.