Omul de afaceri a mizat totul pe imobiliare şi e la un pas de colaps. Cei din siajul lui Viorel spun că nu trebuie aduse bocitoare. Roman a avut grijă şi şi-a pus deoparte nişte caş cu care să trăiască liniştit toată viaţa
Un milionar în euro, discret şi abil, pe care până şi revistele de profil l-au ocolit când au realizat topurile cu bogaţii României. Asta deşi, în 2008, averea pe care o deţinea, impunea prezenţa sa în top. Însă, Viorel Roman, căci despre el este vorba, îşi dirijează afacerile din umbră, fără să apară în acţionariatul firmelor. Poate şi de aceea a fost omis. Extrem de influent în mediul de afaceri din Iaşi, considerat un apropiat al Patriarhului României, Daniel, omul de afaceri este încolţit de creditori. Băncile şi fiscul execută firmele controlate de Roman pentru datorii de aproximativ 20 de milioane de euro.
Lanţul slăbiciunilor
Aşa se face că unul dintre primii milionari ai Iaşului a ajuns în faliment. Recent, Ttribunalul Iaşi a dispus intrarea în faliment a firmei Centrul de Afaceri Internaţional controlată de Viorel Roman prin doi interpuşi, respectiv Zâna şi Emanuel Chiriac. Datoriile societăţii se ridică la peste 39 de milioane de lei. Cel mai important creditor este Siretul Paşcani, firmă controlată tot de Viorel Roman, care are de recuperat peste nouă milioane de lei, adică aproximativ 23% din totalul datoriilor. Pe lista creditorilor s-a înscris şi Fiscul care are de recuperat 1,5 milioane de lei. Sume importante de bani au cerut şi Emanuel Chiriac şi Viorel Roman, respectiv 3 milioane de lei şi 2,8 milioane de euro. A fost recunoscută însă o singură creanţă de aproximativ 100.000 de lei în favoarea lui Emanuel Chiriac.
S-a blocat piaţa
O altă societate controlată de Viorel Roman, respectiv Scala Real Estate, este şi ea la un pas de faliment. De la această societate, băncile solicită aproape 10 milioane de euro. Firma este în insolvenţă, iar lichidatorul a scos de mai multe ori la licitaţie bunurile societăţii. Cum au ajuns firmele controlate de Viorel Roman într-o asemenea situaţie? A explicat cu ceva timp în urmă administratorul special al Scala Real Estate. „S-a blocat piaţa imobiliară şi a picat tot. Societatea are ca obiect de activitate vânzare-dezvoltare de imobile, piaţa imobiliară a scăzut foarte mult şi nu au mai fost tranzacţii. În plus, majoritatea imobilelor cumpărate de societate au la bază credite bancare, ele nu au mai putut fi valorificate şi acum toate băncile îşi cer banii. Neavând de unde să le dăm, au cerut insolvenţa. La fel a făcut şi societatea, a cerut singură insolvenţa pentru a putea salva situaţia“, explica în 2011 Anca Maria Gafiţa, administratorul special al Scala Real Estate.