Inaugurăm astăzi, în exclusivitate pentru dumnevoastră, cititorii noștri fideli, o nouă rubrică prin intermediul căreia ne propunem să vă răspundem la o serie de neliniști și întrebări fundamentale care cu siguranță vă frământă, chiar dacă nu vă dați seama. Nu strâmbați din nas: niciodată nu știi când poți avea nevoie de o anume informație! Iar dacă nu v-o spunem noi, atunci cine?!
În ediția de astăzi, o interogație care ne stătea pe buze de vreo două luni, dar pur și simplu nu ne găseam cuvintele: oare ce mai face Teodor Baconschi? Care Baconschi? – probabil vă vine în minte. Așa am pățit și noi, dar ne-am documentat. Mărturisim că n-a fost ușor, mai ales că presa ticăloșită și tabloidizată nu bagă în seamă adevăratele valori ale neamului. A meritat, însă, mai ales că e vorba de un ditai candidatul pe Copou, adică cu pretenții, intelectual și teolog, de cineva care mărturisea că „și el iubește Iașul”, asta cu atât mai mult cu cât avea legături profunde cu capitala Moldovei (o vecină de-a sa din București avusese o prietenă de familie care făcuse facultatea aici sau cam așa ceva, nu mai ținem minte…). Din fericire, există un mediu în care valorile autentice se pot manifesta și prospera, oferindu-ne și nouă din prea plinul înțelepciunii lor, iar aici ne referim, desigur, la Facebook.
Facebook prin intermediul căruia Baconschi ne risipește neliniștile oferindu-ne două indicii importante: link-ul către un fel de blog și, mai ales, o poză. Cu un singur click am descoperit următoarea mărturisire: „2012 a fost pentru mine atât de prost, încât am păşit în 2013 plin de optimism… Am în şantier patru proiecte complementare: îmi caut un job adecvat în sectorul privat, dezvolt Fundaţia Creştin Democrată, scriu o carte despre mandatul meu ca ministru de Externe şi voi începe, probabil, o emisiune de televiziune”.
Ne-am lămurit: fiind vorba de un „șantier” și de „fundație”, probabil că s-a apucat de construcții. „Job în sectorul privat” nu știm la ce i-ar folosi; citisem pe undeva că la fundația cu pricina câștigă vreo 85 de milioane (vechi) pe lună. Cât despre 2012, credem că se cam alintă; pentru noi, ieșenii care nu l-am votat, n-a fost chiar așa de rău…
Mult mai lămuritoare ni se pare poza atașată. În ciuda calității precare a acesteia (mde, nici rezoluția nu-i în opoziție cum e la putere…), putem să-l identificăm pe eroul nostru – nu poate fi decât domnul cu ochelari și costum din partea stângă – într-o companie care ne oferă alte câteva informații relevante. Astfel, cetățeanul cu cămașă albă și microfon din dreapta pare să evolueze la Taraf, Etno sau Mynele, ceea ce poate constitui un indiciu cu privire la „emisiunea de televiziune” amintită. În ceea ce le privește pe cele două domnișoare, acestea etalează niște fundații solide, creștin democrate, numai bune de clădit proiecte politice dintre cele mai erecte. Totodată, ele se numără cu siguranță printre acele tinere speranțe care iubesc Iașul și, în același timp, transparența completă în politică, cu care par să aibă în comun inclusiv una dintre definițiile neoficiale ale acestei nobile activități…
Fundația Cretin Dezbrăcată