Una dintre cele mai profitabile companii din județ, fostul Combinat de Utilaj Greu, s-a transformat într-o adevărată „gaură neagră”. Prima jumătate de an a fost una extrem de dificilă pentru cei de la Fortus SA. Cifra de afaceri a scăzut, la fel și numărul de angajați, dar actuala conducere a companiei se gândește cum să atace piețe noi, cu potențial ridicat.
Raportările financiare pentru primul semestru al lui 2013 nu arată bine deloc pentru cei de la Fortus. Astfel, cifra de afaceri s-a ridicat la doar 12,9 milioane de lei, în scădere față de cea din perioada similară a anului trecut. Cheltuielile cu personalul s-au redus, dar pe fondul unor concedieri prevăzute în planul de reorganizare al întreprinderii. În schimb, au crescut datoriile totale ale companiei. Dacă în primele șase luni ale anului trecut acestea totalizau 348.465.745 de lei, acum datoriile se ridică la nu mai puțin de 372.212.515 de lei. Astfel, pierderile totale ale companiei ieșene se ridică la 12,3 milioane de lei.
Planuri mari
În pofida datelor concrete care nu conturează o situație roz la Fortus, cei aflați la conducere au planuri mari cu compania. „A crescut flexibilitatea fabricaţiei întreprinderii. Livrările Fortus au fost din punctul de vedere al sortimentaţiei mai echilibrate, ponderea majoritară fiind împărţită între sortimentul componente navale şi industria cimentului. Energetica, cu ponderea de 7% în producţie, a devenit în ultimii cinci ani un client major al Fortus şi este un segment economic cu potenţial în creştere”, zice un raport al societății înaintat Bursei de Valori București. În plus, conform aceluiași raport, industria minieră ar fi o altă nișă ce ar trebui exploatată pentru redresarea companiei.
Cu toate că planul sună bine, nici rezultatele pentru anul trecut nu par să sprijine această inițiativă a conducerii. În 2012 societatea a raportat pierderi de nu mai puțin de 35,7 milioane de lei și o cifră de afaceri de 21,4 milioane de lei, sumă din care 9,5 milioane de lei au fost reprezentate de exporturi.
Fortus Mortus